[操作疑難] Window 10裝落SSD

大家好 我本身有一部asus既F450C
我想換左個HDD做SSD
原本隻HDD我想拎佢做PORTABLE HDD
本身部野係行win7 我想升上win10

我想問下我係咪應該先拎走個HDD放個SSD入去
然後去BIOS開ACHI MODE直接用光碟開INSTALLATION

除此之外 2.5"既SSD大家有咩推介
500-700蚊左右都OK
THANKSSSSSS

Big mistake......

Big mistake......
anon893 發表於 2017-1-31 15:20

求指教 新手第一次用SSD

先備份HDD 內 Windows 7

再用HDD Win 7扮殘廢人free upgrade上Win 10

升完Win10,reboot後再download Win10 media creator下載同版本Win 10做usb 或 dvd install media

再拆走HDD換SSD,用
install media裝win 10但不要入key,reboot後會自動activate

求指教 新手第一次用SSD
Leotcf 發表於 2017-1-31 15:31

如果你有留意開果位師兄既post,就會發覺佢對Windows 10及SSD極反感。

如果你有留意開果位師兄既post,就會發覺佢對Windows 10及SSD極反感。
leave 發表於 2017-1-31 15:54

其實我都1516升唔升好

其實我都1516升唔升好
Leotcf 發表於 2017-1-31 16:49

Windows 10 有好有壞啦,總體而言我覺得都係好既。

SSD就非常建議升級,無論用Win 7定Win 10都好,用SSD對性能都有好大提升。

冇話錯唔錯,clean install win10都冇壞

冇話錯唔錯,clean install win10都冇壞
商務客位 發表於 2017-1-31 17:51

其實我個做法得唔得?

其實我個做法得唔得?
Leotcf 發表於 2017-1-31 20:42

直接開win10 install可以, 但係冇得free upgrade