[操作疑難] 如果要賣走部舊notebook,事前應做些甚麼去清除私人資料?

有兩部機想唔要,mac就非常簡單,就咁自動重裝便可回到新機前的模樣。
但PC我就唔多應知該怎做
1.先把文件資料全都del
2.把sync果啲uninstall
3.ms office logout and uninstall
仲有咩嘢要做?

最安全收起個harddisk

有兩部機想唔要,mac就非常簡單,就咁自動重裝便可回到新機前的模樣。
1.先把文件 ...
風十三 發表於 2017-2-2 23:17

你部Notebook 用那個WINDOWS? HDD 定SSD?

你部Notebook 用那個WINDOWS? HDD 定SSD?
joelty 發表於 2/2/2017 23:22

一部win7 ssd
一部win10 ssd

行一次secure erase 再用 recovery disc reload windows

1.先把文件 ...

一部win7 ssd
一部win10 ssd
風十三 發表於 2017-2-2 23:33

如是SSD,
   基本上用NOTEBOOK 的Restore Factory Settings,
再行一次Trim 已經無得還原數據

最安全收起個harddisk
index1942 發表於 2017-2-2 23:18

完全同意

Uninstall唔安全
最安全係random fill哂全HDD (e.g. HD Tune)

1.先把文件 ...

既然MAC 你接受到就咁RESET TO FACTORY, WINDOWS 機一樣可以就咁RESET.
如果都係覺得唔安全, MAC又好WINDOWS又好, 你都係要好煩咁做一次SECURE ERASE先RESTORE SYS IMAGE.  最安全就當然係拎隻HDD 出黎DEGAUSS左佢再買過隻放入去.

拆走硬碟後賣.