[操作疑難] MSI GT62VR Dominator Pro 特價 13K

剛剛 無意中看見 MSI GT62VR 做緊優惠 今日 Last day 13K 好似好抵,係重左D "2.94 kg"

有GTX 1060 同埋 USB 3.1 Thunderbolt 3

大家點睇? 會唔會入手?

等你開箱丫

等你開箱丫
測試部 發表於 2017-2-3 14:19

係咪覺得有D伏?係既唔怕講出黎.

咁既價錢係幾吸引,但

1.  3kg vs 2kg(MSI GS63VR 7RF Stealth Pro) 差2.5K GT系 同 GS系
2. Target GTX 1070 因為睇資料佢比1060好之外,laptop 版比 desktop 版更優勝
3. 預左Summer 搵朋友 海淘 帶返黎 如果咁既話價錢 相等。      

我最理想係希望搵到部 行GTX 1070 ~2kg,  SSD+HDD  15K左右

所以我還在猶疑,順便同大家討論下!

Gigabyte p35x v6
做到2.2kg 係用散熱效能換返黎的
Full load後張 GTX1070 根本行default都只係剛夠

著眼重量大家都明ge
但唔精明囉

Gigabyte p35x v6
做到2.2kg 係用散熱效能換返黎的
Full load後張 GTX1070 根本行default都只係剛夠

著眼 ...
nelsonlee130 發表於 2017-2-3 15:53

係要效能就要重ka la
所以沒打算入1070.

如果講平藍天真係勁平囉
4k mon + 彩虹keyboard + kirrer wifi + 7系CPU + 1070 MXM + no HDD + no ssd
15-16K 左右炸一樣有USBC TB3

1070&1080 我買外接盒好過了XD

MSI GT62VR Dominator Pro 2.94 kg"有點重 不過13k有點吸引
我見到京東GP62MVR 7RF-433CN 賣8299人仔 不過沒彩虹keyboard
7700HQ 8G 1T+256GSSD GTX1060
不過不送香港
個人感覺4K MON+1070+17=浪費

回覆 5# shal

藍天都唔係無缺點
今代fan curve/fan noise profile麻麻
Keyboard咁多年都係一般(無進步)
低階機內部接口區隔(eDP 30pin/40pin)
(tb3/usb3.1 明明同一粒controller)
無graphics switching(要reboot)(雖然牙石都係)
最重要係p6xx 系用晒BGA都咁厚/重
明明可以再做薄or同一個profile 用mxm

G系notebook愈黎愈多選擇
除左平 同 modular platform 都唔知仲有乜優勢

個人感覺4K MON+1070+17=浪費
k19181 發表於 2017-2-3 05:06 PM

現時點計
4K mon質素肯定好過FHD的
IPS/IGZo, 色域, 對比 都係高水平
就算唔駛執相 唔睇片 都可以對自己對眼好d掛

現時點計
4K mon質素肯定好過FHD的
IPS/IGZo, 色域, 對比 都係高水平
就算唔駛執相 唔睇片 都 ...
nelsonlee130 發表於 2017-2-3 17:25

又唔太覺好睇左4k mon ptp mode

回覆 9# shal

你又同macbook亮面比
真架 fhd 就算ips都成堆低色域垃圾
4k 是但搵隻(其實得三款)都400nit 90%+ NTSC >800:1

Shamesuck PLS 係例外, pentile 假4k