[開箱] 人有我有 Asus ROG GL502VS 

今年Gaming notebook百花齊放
EPC都唔少師兄開箱, 我又點會執輸

i7-6700HQ/16GB/1TB + 256GB SSD/GTX 1070 8GB/ FHD G-Sync
價錢請參考鎂密林

有咩想試可以留帖, 盡量玩

開箱!

惡魔之眼

跟機180w 9.23A火牛

真身 質感唔錯

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
15/2 加圖, 本身想開埋底版睇佈局+eDP connector, 最後無精神, 算...

Backlit keyboard, highlighted WASD 熄晒燈睇好醒目(Panasonic GX8 影似返原色)

都係一代 i7 貼紙最靚 NV貼紙都係, 好耐以前有型號

Republic of __ __ __ __ __ __ __

充電中正面會著橙色燈

可能A/B面比較輕, hinge開合無P170EM咁實淨(雖然玩過fd部GS60都係啦...), 重度流動用家要注意
Keyboard + C面拉絲質感唔錯的 令人感覺"無咁膠"

其中一個比較鍾意的細節位, heatsink fin都係橙色的, 感覺良好

新機當然少不了大迷信

跑完先記得未更新Driver 算, 唔攪住

Intel Wifi Link AC 8260, AP = Ubiquiti Unifi AP-AC-LR , Clear/~5m LOS

內置Card Reader過相

暫時總結:
non-Optimus device, 有辣有唔辣
無左Intel HD graphics 用唔到Quicksync, Widi(不過轉晒miracast), 普通上網,睇片,轉下片無咁慳電
唔需要煩GPU switching, 裝少份intel graphics driver, hassle free!!!
跟機係G-Sync certified LG panel LP156WF6-SPB__ 唔駛擔心可視角, 正常色域

GL502VS no TB3 vs GL502VM have TB3 !!!!!!! 唔肯定SKL 版有無, 但KBL版VM肯定有, 牙石

~2.5kg class 有拎得出街既GTX1070 效能, 散熱無縮水, balance得好好
視覺效果......係唔帶得返工用囉

有時間再睇內部配置
呀, SSD 好似係 ***MPV256

用左多少銀

回覆 2# slim0080

$1599鎂

回覆  slim0080

$1599鎂
nelsonlee130 發表於 2017-2-13 21:04

吸引唔到我

$1599鎂
nelsonlee130 發表於 2017-2-13 21:04

回覆 4# slim0080

要點先吸引到你

要點先吸引到你
nelsonlee130 發表於 2017-2-13 21:10

非常之難,    呢期機4C8T 等佢CORE數有提升我先再諗~

回覆 7# slim0080

18Q1 45w 6c12t

18Q1 45w 6c12t
nelsonlee130 發表於 2017-2-13 21:20

所以先難令我換, 又有EGPU, 唔洗為左顯卡問題煩... 所以 無乜大改進基本上都唔會換

所以先難令我換, 又有EGPU, 唔洗為左顯卡問題煩... 所以 無乜大改進基本上都唔會換 ...
slim0080 發表於 2017-2-13 09:24 PM

咁拎得走既working power都有佢價值既

不過2.2kg 輕身感覺真不錯
如果17" 都係咁上下就