[開箱] ★★★XPS 15-9560(2017年版)使用一星期分享 ★★★

首先,感謝各師兄的意見!終於用現金價 $13000購入。
6年的x230終於要退役......
先分享一下規格~!
重點配置
第7代 Intel® Core™ i7-7700HQ
8GB DDR4-2400MHz;
256GB PCIe 固態碟(自行再加多 480gb ssd)

20gb DDR4 2400MHz(跟機只有8gb)
NVIDIA® GeForce® GTX 1050含 4GB GDDR5
15.6吋 FHD (1920 x 1080)微邊框
Killer 1535 無線驅動程式
1.78kg

自行加多2年保養1300元

使用感:
整體造功紮實,設計簡潔加上窄邊框螢幕,可見Dell的工藝水準,追求簡潔亦能夠平衡科技感。

但較為可惜,Dell的鍵盤在15.6吋的機身顯得細少,未有充份用
盡空間,對於男士使用會有種偏細效果。另外,鍵盤按鍵的深度只是合格,回力有點不足。

但值得一讚,機重1.78kg,Dell在平衡重量上應該花下一定的功夫!所以,即使我背上袋一整日外出
,感覺上依然輕鬆。

效能上,XPS 15-9560可以話在13000元的價位上交足功課!
GTX 1050的效能滿足我,於遊戲開啟中上甚至高畫質的要求(Rise of the Tomb Raider及Max Payne 3)

實機遊戲評測
Rise of the Tomb Raider 高畫質

XPS 15-9560 Max Payne 3高畫質

總結:
在效能、造工及價錢上 Dell XPS 15是一台靠得住的手提電腦!
間中外出工作,亦有電玩的人士。(省電模式,可用7-9小時)
今日的分享就到這裡,多謝各位師兄細閱^^

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

支持分享~~
想問幾樣野:
keyboard有冇backlit?
打機會唔會熱到發燒
邊度!#)))可以買到@[email protected]
你額外加果隻SSD係2.5"?佢本身係M2?

回覆 2# ryan1310
backlit 係有的,但得兩段小光或大光
我係旺電3樓個間Dell買的
佢本身係M2,由於是細電版所以可加自己隻2.5吋ssd (7mm)
打機唔算熱,但一打機個風扇就加速有聲響

尋晚係升吧黑見到3個男仔用,同生果打平手!有得揮

尋晚係升吧黑見到3個男仔用,同生果打平手!有得揮
aeolian2009 發表於 2017-2-20 08:06

我下次去星吧用MSI GS63先

回覆 5# shal

約埋我 左手GL502 右手P170

可以問下你總數買左幾多嗎?

機$13000 + 保養$1300 + RAM 16G $?  + SSD 480GB $?

說實話拎住部七彩keyboard msi....
我見到第一個feel係:"又係d返工打機既小朋友"
拎住部dell xps 15,我真係 ...
ron1975 發表於 2017-2-20 08:44

XPS15 叫pro

禁我左手用nmp 右手用mbpr 15" 2012 la XD

說實話拎住部七彩keyboard msi....
我見到第一個feel係:"又係d返工打機既小朋友"
拎住部dell xps 15,我真係 ...
ron1975 發表於 2017-2-20 08:44

真實感覺:又囉住機走扮見客,大家都知係蛇王/收左工。
真實個案:舊同學成日下午搵戲睇

佢間野係輪流有一個係公司扮工