[開箱] 跟隊形 MSI 簡單開箱 GP62M 7RD

個個都開MSI, 今次到我入手MSI 機
由於申請唔到額外家用
由被毒目標GS63 退而求其次睇返MSI 既1050 機
有GL62 同GP62 , 先整理下我搵到既資料.
GL62 7RD
i7-7700HQ + 8GB + 128SSD + 1TB / 無光鍵盤 / Qualcomm AR8161 Lan / Intel AC3168 Wifi / 全膠殼 / DVD
GP62M 7RD
i7-7700HQ + 8GB + 128SSD + 1TB / 白光鍵盤 / Killer E2500 Lan / Intel AC3168 Wifi / 鍵盤面鋁殼 / 無 DVD / 有紅色拉線襯色
其餘都係一樣.

GL62 數銀紙 $*(%) / GP62 數銀紙 $(^%) 送到16GB Ram
最後入手GP62M 7RD

主角登場

必備發光Keyboard, Killer Logo

I7-7700HQ + GTX1050

原裝 TOSHIBA 128GB SSD

雖然唔係IPS Panel, 可視角度都ok, 但係畫面偏淡

-------------- 硬體升級篇 --------------
額外送既 8GB Ram 係買既時候Sales 哥哥幫我裝埋,
其實我本身都要換SSD. 保養LABEL 既第一次就咁就益o左Sales 哥哥

無遮無擋, 自己搞都易D

MSI 對比其他牌子最大吸引到我既地方,
6 條PIPE 閃令令既散熱 , 見到都覺得涼D

SSD 兩三下手勢換完

------- 評語 / 外傳 -------
Pros :
散熱一流, 唔洗開Turbo Fan 都唔會有降頻lag機現象
鋁面手感舒服
機身扎實
Keyboard 字粒透光度 / 背光 夠光
SteelSeries Keyboard 好好打

Cons :
非IPS Panel
機身無DVD 輕o左, 無辦法單手打開個Mon, 機身會跟住郁
開Turbo Fan 風扇6000轉好嘈
USB Type C 非3.1

外傳 :
換完PCI-E SSD 之後就咁clone 過去,
發覺會藍畫面, 換返隻跟機m.2 又無事.
之後再做image 換返PCI-E 再restore 都係藍
發覺唔對路, 打去F 問,
F 表示, 由sata 轉nvme 需要整隻Recovery 手指做Recovery 先得.其實唔多信, 即管試下
於事又裝拆多次, 終於真係用Recovery 手指先搞掂
前後拆5次
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

個個都開MSI, 今次到我入手MSI 機
由於申請唔到額外家用
由被毒目標GS63 退而求其次睇返MSI 既105 ...
andywong258 發表於 2017-2-21 16:57

用m$官方or 方間SSD clone 先得ka
沒左個彩虹keyboard 個毒姓沒禁勁

正,又有師兄開箱

支持開箱
TN唔係問題, 只要係eDP 過保後幾百人仔換返隻靚mon就得

支持開箱
TN唔係問題, 只要係eDP 過保後幾百人仔換返隻靚mon就得
nelsonlee130 發表於 2017-2-21 21:31

4k4k

回覆 5# shal

15" 大把選擇
Sharp IGZO

用m$官方or 方間SSD clone 先得ka
沒左個彩虹keyboard 個毒姓沒禁勁
shal 發表於 2017-2-21 17:51

我用Windows PE Ghost Clone

支持開箱
nelsonlee130 發表於 2017-2-21 21:31

點睇係咪eDP?
換4K 洗唔洗換埋條線?

我用Windows PE Ghost Clone
andywong258 發表於 2017-2-22 12:25

Ghost 唔work la
用ATTXxx la

點睇係咪eDP?
換4K 洗唔洗換埋條線?
andywong258 發表於 2017-2-22 12:26

If 你部機mon 行40pin edp 就不用換線