對dell 1050 ti 的用後評價

我買dell 的原因係售後保養ok,
我住在美國地區, 沒保養壞機=垃圾,
比人搞同部機差唔多錢

我買的是 15 inch i5 7300hq 1050 ti
如果文書用, 可以用好耐,
文書用省電模式 基本上同全速冇分別,
風扇沒有啟動, 好零正
我用4粒鍾先 用左一半電池
74wh, 電池大

超頻能力 水平,
gpu 上多200, 超上 1600 冇問題,
但頻率不斷上落, 很可能係因為bios 對電流限制的問題,
暫時未有bios 的破解
ram 超上4500冇問題,
燒機60度左右, 風扇好嘈
遲下用gc 2, 希望有改善

雙銅管雙風扇, 散熱ok,
因為多左把風扇, 所以冇cd rom
重左手少少, 但在3kg 內, 可以接受

原來我不知道只一個內置speaker,
仲要在左邊, 而不是中間,
立體音肯定感受唔到

mon 的畫質不太好,
雖是高清, 但相比我以前部低解象度的asus舊機,
舊機 的畫質 肯定好過新機, 一眼睇得出個分別,

backlite keyboard, 不用時會熄燈,
可手動熄燈, 調較光暗

m2 256g ssd 性能不好,
雖是用m2, 各項性能比幾年前的sata3 evo tlc 500g 差好遠
兩個ssd都有裝windows

有預留sata3 空位

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係咪dell 7567
GTX1050Ti boost clock 1620mhz摸頂
如果燒機60℃ 咁幾乎肯定係功耗限制了
FHD gaming夠用?試左咩game

doesn't sound like OK to me.........................

係咪dell 7567
GTX1050Ti boost clock 1620mhz摸頂
如果燒機60℃ 咁幾乎肯定係功耗限制了
FHD gaming夠用 ...
nelsonlee130 發表於 2017-2-25 21:01

做緊849果部,
今日先考完試, 未試game,
遲下會有

呢部我最近都幫朋友買左
散熱個part算做得幾好
速度可以應付大部份game
係打機個陣部機風扇會大聲,但都係可以接受範圍
平時睇網頁個d會好靜
最大缺點係個mon
極垃圾tn mon
我個人完全接受唔到
我幫個fd淘左個b156han01.2 ips mon
聽日幫佢換埋
咁部機就幾完美

via HKEPC Reader for Android

呢部我最近都幫朋友買左
散熱個part算做得幾好
速度可以應付大部份game
係打機個陣部機風扇會大聲,但都係 ...
justin0001 發表於 2017-2-25 21:33

係唔係呢一隻?
https://www.amazon.com/B156HAN01 ... rds=b156han01.2+ips

回復 6 #lhl320

yes
呢隻算30pin 入邊最靚個隻
其他仲有lg 同samsung都ok
原廠個隻係奇美CMN15C4
你上網search下就知幾垃圾
dell 7567另外有款4k model
個mon應該好10倍,但買4k model都夠買部1060

via HKEPC Reader for Android

用Notebook都夠膽超頻...

今朝岩岩幫個FD換完MON
原來原裝MON係呢隻.
CHECK返係極度垃圾

換完之後,簡直兩個世界

換走埋隻垃圾5400 1TB HDD做750GB SSD

而家朋友極度滿意

另外岩岩CHECK到BACKLIGHT KEYBOARD
按F10可以有三個ADJUSTMENT
分別係0%(即係熄燈),50%同100%
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊