有無巴打有用會聲會影x2 去剪 高清片? 好lag呀 T_T

有無巴打有用會聲會影x2 去剪 高清片?

次次剪少過5分鐘, 個edit好既片個preview就好順, 一超過5分鐘就lag到咩咁, 想加字幕就好麻煩. 其實等部機剪片慢就無咩所謂, 但係preview個時lag就真係好難剪...

我部dv係panasonic 既 sd-9, 格式係mts. 高清片1080個隻. 剪片個時係直接入mts file入去的, 無轉avi/mpg. output係 mp2 1920x1080

pc config:

INTEL Dual Core 5200(?), 好似係行2.5mhz的, 我超到3.12
ram: 4g 800mhz, 不過xp下只去到3g
hdd: wd 640gb x 2
mb: gigabyte g31平價mb
display: ati 4350, 好似係512mb的
火牛是2themax 380w, 應該夠火的

我總係覺得唔太關部機事, 可能係sw問題. 有無巴打用會聲會影又係咁樣?

我之前用Premiere Pro剪一分鐘左既1080都係好LAG....
我諗用D支援CUDA/ATI STREAM加速個D應該會好D....
但樓主用緊4350就應該用唔到加速
不過我諗最主要應該係CPU問題
我部機CONFIG係E6750+4GB RAM+3870

原帖由 abicycle 於 2009-8-27 21:48 發表
有無巴打有用會聲會影x2 去剪 高清片?

次次剪少過5分鐘, 個edit好既片個preview就好順, 一超過5分鐘就lag到咩咁, 想加字幕就好麻煩. 其實等部機剪片慢就無咩所謂, 但係preview個時lag就真係好難剪...

我部dv係pana ...

問題好大機會係因為MTS
轉左檔試下先
MP4或者AVI等等都OK

原帖由 舒夫真高1976 於 2009-8-28 02:37 發表
我之前用Premiere Pro剪一分鐘左既1080都係好LAG....
我諗用D支援CUDA/ATI STREAM加速個D應該會好D....
但樓主用緊4350就應該用唔到加速
不過我諗最主要應該係CPU問題
我部機CONFIG係E6750+4GB RAM+3870

如果落左EFFECT可以DISABLE左先
同埋可以叫PR REND一次做CACHE先,咁應該會順返D

原帖由 csw616472 於 2009-8-28 02:56 發表

問題好大機會係因為MTS
轉左檔試下先
MP4或者AVI等等都OK

但轉檔質數會有lost嗎?

我自己就無咩落effect, 只係剪片, 加過場, 加些少字幕

原帖由 csw616472 於 2009-8-28 03:00 發表

如果落左EFFECT可以DISABLE左先
同埋可以叫PR REND一次做CACHE先,咁應該會順返D

試過PRE左佢...
但PRE好耐都唔LOAD唔到1%-.-

原帖由 abicycle 於 2009-8-28 21:30 發表

會呀
如果轉做細過1080既可能會冇LOST得咁多

原帖由 abicycle 於 2009-8-28 21:30 發表

出H264應該唔會太差GA

原帖由 abicycle 於 2009-8-28 21:31 發表
我自己就無咩落effect, 只係剪片, 加過場, 加些少字幕

其實過場都算係EFFECT