其實點解要格硬將Cleartype套用落中文度﹖

我係十分之同意你
我現在就係用緊WIN7
開哂CLEARTYPE睇d字好怪好矇.......
唔開又唔知點咁,如果d字體可以用番xp咁就好喇

我覺得幾好

Cleartype設計給LCD MON 運用了LCD特性

好怪好矇
解像度 角度 會有影響
試試換個角度, 換個距離
也可以用win7本身果個Cleartype文字調整工具
效果也不同

XP 問題. Windows 7 個 ClearType 好好多.
(我唔識日文, d 日文我用日文手寫輸入法寫出黎, 唔知有冇寫錯)
Meriyo UI 係日文 Windows 自 Vista 開始既預設字型

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 4# 的帖子

下面個排字好睇d
但樓主個d日文字又好睇wo

中文字太多,要做到一流Hinting難度很高的……

原帖由 killuazaoldyeck 於 2009-9-2 10:56 發表
中文字太多,要做到一流Hinting難度很高的……

台灣D廠商, 好似華康果D....M$應該搵佢地一齊做吓野

原帖由 loyu515 於 2009-9-2 03:56 發表
下面個排字好睇d
但樓主個d日文字又好睇wo

你唔覺得下面排字,個個字既顏色深淺隻隻唔同咩!????
尤其係中英字既顏色.....

原帖由 ansonhk2048 於 2009-9-8 21:15 發表
Windows 7既Cleartype睇中文好正喎, tune完後比xp清同sharp好多

其實相對華康Opentype字型,未到最高水平……
正黑是蒙納協作的,而且基於Windows自帶字型都是二次貝玆曲線……