Windows 7 vs P965 AHCI 問題

各位師兄,唔知有冇遇過咁既問題.
我塊MB係Gigabyte 965P-DS4(老爺版).用AHCI,
裝XP要Pre-install Driver(裝windows既時候按F6個隻),
裝Vista就唔洗.
但裝Windows 7就見唔到d Harddisk. 加埋Pre-install Driver都見唔到.
請問有冇人知點解?
Thanks a lot.

我都係用p965 + achi裝win7... 好正常..

原帖由 TeraBytes 於 2009-9-4 17:09 發表
我都係用p965 + achi裝win7... 好正常..

咁奇怪!?
請問你用邊個version?
我用7600.16385

原帖由 awolswat 於 2009-9-4 16:54 發表
我塊MB係Gigabyte 965P-DS4(老爺版).用AHCI,
裝XP要Pre-install Driver(裝windows既時候按F6個隻),
裝Vista就唔洗.
但裝Windows 7就見唔到d Harddisk. 加埋Pre-install Driver都見唔到

裝Windows 7就要改登陸檔

原帖由 tim57hk 於 2009-9-4 18:55 發表

裝Windows 7就要改登陸檔

下??咁複雜??
我ASUS P5B...都好似係965 CHIPS...
RAID0 + SATA2 + IDE 3件野都認到冇問題喎...(全ONBROAD)

原帖由 alextamly 於 2009-9-4 20:24 發表

下??咁複雜??
我ASUS P5B...都好似係965 CHIPS...
RAID0 + SATA2 + IDE 3件野都認到冇問題喎...(全ONBROAD)

我用P5Q Deluxe P45
安裝windows 7 後 在bios開AHCI = 開機不能
爬文後 先知原來要改登陸檔 Msahci再開AHCI
我照住做 已經ok

唔得可以試下.... 965同p45做法係咪一樣我又唔知...

原帖由 tim57hk 於 2009-9-5 02:48 發表

安裝windows 7 後 在bios開AHCI = 開機不能
我照住做 已經ok

唔得可以試下.... 965同p45做法係咪一樣我又唔知...

應該都係通用...連nvidia 要開achi 都係咁開~

原帖由 tim57hk 於 2009-9-5 02:48 發表

我照住做 已經ok

裝左先改....緊係唔得...咁對同換HD冇咩分別...

原帖由 awolswat 於 2009-9-4 16:54 發表
裝Vista就唔洗.
但裝Wind ...

我個塊 965-DS4P 無咁既問題~

你試試 update new bios 睇睇