好開心...K-Lite codec自家制播RMVB終於播得順...

自從佢離棄左REAL ALTERNATIVE之後...
用佢自家制既RMVB CODEC一直都播唔順...
近排重裝WINDOWS...順便裝埋最新7.7 VERSION...
竟然播順番...
真係好欣賞佢既開發團隊...

我都係照裝著real alternative

我落左嘴頭搵Kostya(ffmpeg/libav RV/RM系列解碼器作者)攪掂左某啲bug(重點唔係我落嘴頭,而係Kostya得閒攪)
不過一seek就死

希望終有一日,大陸整嘅影片唔再用咁多rm/rmvb…

希望終有一日,大陸整嘅影片唔再用咁多rm/rmvb…
Fanolian 發表於 2011-9-18 22:40

RMVB/RM 有咩唔好.

在畫質同容量之間囉左個平衡

有好多開源嘅codec 都可以自行調較畫質、容量。
唔係rmvb 唔好,但有其他支援度大d 嘅選擇。

自從佢離棄左REAL ALTERNATIVE之後...
用佢自家制既RMVB CODEC一直都播唔順...
近排重裝WINDOWS...順便裝埋 ...
tspa 發表於 2011-9-18 21:38

7.7真係會順番?
試試先

RMVB/RM 有咩唔好.

在畫質同容量之間囉左個平衡
veve178 發表於 2011-9-18 23:05

在差不多容量下, mkv/mp4 比rmvb 畫質好
另外隨著hdd 容量上升, 720p 動畫開始流行, 而720p或1080p 影片大多用mkv/mp4
480p 影片跟著用mkv/mp4 也有助統一
如果有睇開動畫的話, 應該留意倒好多字幕組都開始放棄rmvb了

我落左嘴頭搵Kostya(ffmpeg/libav RV/RM系列解碼器作者)攪掂左某啲bug(重點唔係我落嘴頭,而係Kostya得閒攪 ...
roytam1 發表於 2011-9-18 22:35

你快點Report埋剩餘的Bug,然後全世界電話都可以睇了

你快點Report埋剩餘的Bug,然後全世界電話都可以睇了
killuazaoldyeck 發表於 2011-9-19 04:14

剩返嘅問題都响 realmedia demuxer 度,佢話當初寫佢果時全部都係靠估(guesswork)
佢都唔知幾時有時間修正。

workaround 就由前端(player/splitter)限制只能seek到I-frame就唔會出現爆格問題。