係咪要錢既一般都較好?

新近 HKBN 送一套 NOD32  俾我用2 年......值唔值得將佢取代響 netbok 用緊既 AVAST?

NOD32個人覺得比Avast好,
但係唔關要唔要錢事,
好多其他收費防毒軟件根本係垃圾,
反而一部分免費軟件幾好用.
要比較防毒軟件可以參較AV-Comparative既Report:
http://www.av-comparatives.org/zh/-/detection-test

回復 2# KoolFreeze

咁有無邊幾隻收錢又垃圾的介紹返??
廢事中伏呀~~

avast用左幾耐先,有冇中過毒,如果冇中過,建議唔好轉
nod真係唔掂架!
幾年前我係受害者之一,果次我係中左大量java木馬而nod3.0係掃唔到出黎,佢一啲反應都冇
而且我都係hkbn送既正版key

nod真係唔掂架!
幾年前我係受害者之一,果次我係中左大 ...
ways 發表於 22-5-2012 21:03

我都係用hkbn個兩年nod32, 但一用就同我常用軟件有衝突
搞到我都係用番avast

NOD32 唔太有用, 我用開 Microsoft security essentials
又免費, 又同windows 夾

收費的最大優勢係支援服務, 話哂都收左錢, 有班CS俾你問
免費果D香港相信無乜有支援服務.....

nod真係唔掂架!
幾年前我係受害者之一,果次我係中左大 ...
ways 發表於 2012-5-22 21:03

你係用邊隻版本先?
SMART SECURITY 係同Antivirus 完全唔同效能...

你係用邊隻版本先?
SMART SECURITY 係同Antivirus 完全唔同效能...
淚v3v 發表於 2012-5-24 10:07

hkbn送果個係antivirus既key黎之嘛...
唔通smart security好咁多?? 我未用過nod既防火牆講真
兩者唔係用同一個引擎,同一個病毒庫? 唔通antivirus掃唔到木馬既?