裝左好多幾次win7都唔明.. 到底果100m係點的?

當裝win7去到呢個位

到底係直接next 定係要新增先?
新增的話果100m是否1定會出現.
ssd 安裝是否同hdd一樣

當你冇裝過WINDOWS7既時候,新増第一個PARTITION就會自然多1個100MB FOR SYSTEM。
答返你先
新増左先
一定
一樣

如果你要用晒成個hard disk, 就咁next 就得, 最快最簡單

當裝win7去到呢個位

到底係直接next 定係要新增先?
新增的話果100m是否1定會出現.
ssd 安裝是否同hdd一樣 ...
enviro50042c 發表於 2012-5-25 22:39

是WIN7機制 但你可以去除這100M先新增後去除再擴張就可以或按shift+F10用命令方式去分配硬碟也不會有這100M

唔駛明點解,100mb入面係關於系統的備存資料,正常的系統是可以刪除的(無左佢都可以正常開機正常操作)。
我個人覺得最理就係硬碟先分區後裝win7到c:,到時佢個100mb會置於你的win7系統中,冇眼睇。

是WIN7機制 但你可以去除這100M先新增後去除再擴張就可以或按shift+F10用命令方式去分配硬碟也不會有這100 ...
sonichkhk 發表於 2012-5-26 09:36

咁如果新SSD 是直接NEXT
定係要新增變分區先?

唔駛明點解,100mb入面係關於系統的備存資料,正常的系統是可以刪除的(無左佢都可以正常開機正常操作)。
我 ...
stone6262 發表於 2012-5-26 11:55

因為有次裝左之後個100M 變左D ,
有D礙眼

咁如果新SSD 是直接NEXT
定係要新增變分區先?
enviro50042c 發表於 2012-5-26 13:51

沒分別和傳統HDD一樣做法.已裝了就不用要搞了.免你搞到開不了機

沒分別和傳統HDD一樣做法.已裝了就不用要搞了.免你搞到開不了機
sonichkhk 發表於 2012-5-26 13:57

未裝的.
諗住一陣買隻去裝新機.
我就係唔明去到果個位..如果係寫住未配置的空間可否直接NEXT

未裝的.
諗住一陣買隻去裝新機.
我就係唔明去到果個位..如果係寫住未配置的空間可否直接NEXT ...
enviro50042c 發表於 2012-5-26 14:02

直接NEXT就有100M 裝完你是看不到的