剪片頭尾問題

請問如果我想將D劇集剪走片頭片尾,有咩軟件方便易用又唔會降低畫質?
因為加埋有幾百集
同埋假設一集30分鐘,300MB左右,想剪走頭尾合共3分鐘左右,剪一集要幾耐時間?(指會唔會要話SET好剪走邊部份之後SAVE 會唔會需要成套片佢會從新壓一次之類?)

Boilsoft Video Splitter
速度很快,唔使再從新壓

Boilsoft Video Splitter
速度很快,唔使再從新壓
sunny6382 發表於 2012-7-25 20:54

唔該師兄 個軟件非常好用,但有個問題,點解每次剪片個時間都有誤差既? (我已經非常確定要剪既開始同結果時間,但剪左出黎都有係誤差)
一開始以為中文檔名影響,改左英文名都係咁,mkv格式來的

回復 3# manlung803
我都覺好似係有幾秒上落,或者你試吓以眼見畫面停在位置作準,keyboard 向上,下箭咀微調

回復  manlung803
我都覺好似係有幾秒上落,或者你試吓以眼見畫面停在位置作準,keyboard 向上,下箭咀微調 ...
sunny6382 發表於 2012-7-26 01:20

唔知點解mkv同mp4個軟件都play唔到,或者因為呢個原因所以有誤差?
偏偏我差唔多成部腦都係mkv同mp4

已經試過用唔同player,但player之間無時間上差別
但我試過每秒同每500毫秒黎慢慢試,結果無分別
佢好似會拎每4秒左右做基準,4秒入面你點調都係果個位
比較得意既係我只有片頭唔準,片尾完全100%準
不過其實不斷咁試位(即係不斷copy又del),唔知會唔會好傷硬碟
無辦法完美cut比較可惜,不過都好過無
一套112集既幽遊白書,37.2gb cut到29.4gb
最重要係唔洗再訓係床睇果時下下起身按飛片頭片尾,已經好好

如果有得批量cut仲好,集集都一定係果個位片頭片尾,手動cut幾百集都幾累

回復 5# manlung803
師兄研究得真詳細,我試過真係play唔到mkv,可能由於係portable app.或者你試吓用 Avidemux
http://fixounet.free.fr/avidemux/
http://briian.com/?p=7385

回復  manlung803
師兄研究得真詳細,我試過真係play唔到mkv,可能由於係portable app.或者你試吓用 Avidemu ...
sunny6382 發表於 2012-7-26 03:37

Boilsoft Video Splitter我琴晚剪極時間都唔準時已經去官網直接下載最新安裝版了,無分別

Avidemux 舞佢唔掂,一開始自己試,唔得之後上網呢到呢段教學片
http://www.youtube.com/watch?v=tsyghU4M6o0
其實都無分別,我一開始自己亂試都係咁既方法

Avidemux開佢之後,開番個檔案就彈呢舊野出黎

唔理佢,照剪,set好時間要save果時就彈呢個錯誤
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用mkvtoolnix
無損分割同封裝做mkv
最多0.xx秒誤差
分割方法:加入檔案>整體>分割>啟用分割>按照分割數
要1-3分鐘,就打00:01:00-00:03:00(可以精確到小數點幾個位)
唯一唔好處就係唔支援wmv
不過你可以用其他軟件照封wmv,再放落呢度cut

用mkvtoolnix
無損分割同封裝做mkv
最多0.xx秒誤差
分割方法:加入檔案>整體>分割>啟用分割>按照分割數
要1- ...
chunyin2003 發表於 2012-7-26 16:18

師兄,個mkvtoolnix,誤差好大仲好怪wo

我試下琴日剪出黎有誤差既片拎黎再剪下,想剪走頭1秒或2秒

00:00:01-00:01:28 , 不管由01秒或02秒開始都變左剪走10秒
00:00:20-00:01:28 , 剪20秒結果剪左30秒
00:00:50-00:01:28 , 剪50秒結果剪左60秒

師兄,個mkvtoolnix,誤差好大仲好怪wo

我試下琴日剪出黎有誤差既片拎黎再剪下,想剪走頭1秒或2秒
...
manlung803 發表於 26-7-2012 17:31

試下加埋後面小數點
00:00:01.000-00:01:28.000
如果係aac的話,喺格式特殊選項tick番