[操作疑難] Seagate 的Acornis問題請教

事緣用開的Seagate開始彈出SMART有事,
諗自換過隻新Seagate HD。

請問各位師兄,
Seagate 自家的Acornis是否不能clone單一個partition(譬如C:)
一定要全個HD clone 去新的HD!?
譬如舊HD有C: D: E:三個partitions ,
就要全部整個複制過去!?

回覆 1# big_nature

Acornis Trueimage?用緊舊版,兩樣都得,recover 會問你係partition 定成個HDD。

我的電腦是os用transcend ssd, 另兩隻磁性硬盤為seagate, 半年前卻裝不到當時最新版seagate disc wizard, 原因通知是沒有裝seagate 硬碟, (真是莫名其妙). 當時也有其它外國網站提到這間題, 不知道現在解決沒有.

多此一問: 呢度有高登阿伯, 唔知有冇高登阿叔, 高登阿弟......!?

回覆 3# riderkid

Seagate官方頭一句已經咁講:
Seagate DiscWizard works with Maxtor and Seagate disc drives.

睇怕唔去會解決。

見佢pdf寫唔可以單個partition clone,
以為係簡化版acornis而已。

回覆 6# offtopic

我都係睇到佢內容講要全個舊HD clone,
只係clone C:好似唔得。

回覆 2# 高登阿伯

師兄,
我係想clone 其中一個partition C:
依家研究緊!

我的電腦是os用transcend ssd, 另兩隻磁性硬盤為seagate, 半年前卻裝不到當時最新版seagate disc wizard,  ...
riderkid 發表於 2014/9/20 10:36

你部電腦最起碼要駁住一個 Seagate 或 Maxtor 的 HDD 才可以用 Seagate DiscWizard。但係抄碟的 Source and/or Target 不需要是 Seagate。你求期駁多個 Seagate HDD 落部電腦就用得。

WD 版的 Acronis True Image WD Edition 都有同樣限制。

師兄,
我係想clone 其中一個partition C:
依家研究緊!
...
big_nature 發表於 2014/9/20 16:45

好耐無用,不知是否改了,又或者自己記錯。

就算不能直接 Clone,我以前係試過只係將個別 Partition 做 Image。再將 Image 倒落去另一個 HDD。