原來 office 套件可以單一分開買

http://www.microsoftstore.com.hk/pages/office

單一買的好處
一個 office 不能同時用 word 和 excel , 多重輸入不合 windows 授權
分開買就可以裝到兩部機 , 同時用

不知可不可以用來 upgrade 完整 office ?

同時用?
唔計你用唔用, 淨係同一個word既license裝落兩部機已經唔合法

Price ok WO.

同時用?
唔計你用唔用, 淨係同一個word既license裝落兩部機已經唔合法
KinChungE 發表於 2014-12-23 09:35

買 1 個 office , word 同 excel 唔可能同時用

買 1 個 word 再買 1 個 excel , 分別裝不同的機就可以同時用

Price ok WO.
ltho3k 發表於 2014-12-23 10:16

現在平左好多
以前買 OEM 2000 只有 word / excel 都要成 2000

不過部機是 win98 用左 10 年

買 1 個 office , word 同 excel 唔可能同時用

買 1 個 word 再買 1 個 excel , 分別裝不同的機就可以 ...
usei 發表於 2014-12-23 10:51

但係,換返個角度唸。
你係咪sure嗰個人只會用Word,唔會用到Excel?而另一位就只會用到Excel而唔會用Word呢?
單一套件,Word + Excel已經等於一套SB嘅價錢。

如果公司為一套千零蚊嘅軟件而咁做,我覺得搵定第二份工好啲啦………

回覆 5# usei

I have Home MS office (2010) and don't have MS Access.

It's good to purchase just "MS Acess" for HKD850. Previously, it sell above HKD2000
for MS Access only.

但係,換返個角度唸。
你係咪sure嗰個人只會用Word,唔會用到Excel?而另一位就只會用到Excel而唔會用Wor ...
mdws2002 發表於 2014-12-23 11:12

守法而且會為軟件資產用腦 已經好好多

有些外國公司花好多腦力去脫離 MS office
為一套千零蚊嘅軟件而咁做,都是覺得搵定第二份工好啲?

守法而且會為軟件資產用腦 已經好好多

有些外國公司花好多腦力去脫離 MS office
為一套千零蚊嘅軟件而咁 ...
usei 發表於 2014-12-23 11:23

係!因為這裏是香港………
除非你係老細,又或者你間公司嘅電腦啲同事,一部分真係只需用Word,一部分只需用Excel啦。
如果你只係打工,唸埋呢啲縮數,轉頭又要俾個User投訴點解有Word但係又無Excel用。

係!因為這裏是香港………
除非你係老細,又或者你間公司嘅電腦啲同事,一部分真係只需用Word, ...
mdws2002 發表於 2014-12-23 11:28

現實工作好多用戶都是 read only
有裝 viewer , 分分鐘個用戶不知無裝 word/excel