[我細佬唔是我] 有冇遠端桌面唔霸主機畫面 鍵盤 滑鼠

背景: 我房有部效能還可以既標準 ATX 砌機, 有兩個使用者, 以下稱A機
Xeon E3 1230v3
Galax 970 OC mini x2
24GB DDR3
Apacer AS510S 128GB (系統碟兼 SRT)
Seagate ST2000DM001 x3 (in RAID5)
AsRock Z87 Killer

細佬房有部低B一體機 (Inspiron One 2320), 以下稱B機
Core i3 2120
GTX 525M
2GB DDR3
7200 轉 1TB HDD, 冇SSD

問題: 我同細佬想用自己部機一齊打機, 共用A機既效能, B機純粹提供熒幕、鍵盤、滑鼠
不過我摷過 Steam In-Home Streaming 同另外幾隻遠端桌面, 佢地好似都會「霸」咗主機既畫面、鍵盤、滑鼠
即係話, 佢根本只係照吸A機個畫面俾B機, 然後B機「全盤接管」A機既鍵盤、滑鼠
有冇方法可以純粹借用A機既效能, 兩邊登入唔同既使用者, 或者至少有兩組獨立既畫面、鍵盤、滑鼠?

背景: 我房有部效能還可以既標準 ATX 砌機, 有兩個使用者, 以下稱A機
Xeon E3 1230v3
Galax 970 OC mini  ...
幻之大天使 發表於 2015-1-19 02:02

XP 年代聽過有呢類軟件...
但而家你咪裝個VM加多D DISPLAY RAM俾佢RDP入VM俾你細路打機囉...
都會慢好多...因為IO問題同DISPLAY問題....

叫細路過完年用利是買過新仲好...

XP 年代聽過有呢類軟件...
但而家你咪裝個VM加多D DISPLAY RAM俾佢RDP入VM俾你細路打機囉...
都會慢 ...
口o口 發表於 2015-1-19 02:32

要用VM打機, 基本上一定要(買)專業級VM軟件,
普通VM既所謂GPU加速, 一去到3D Gaming就收晒皮

Universal termsrv.dll patcher 幫到你, 但打唔到機

要用VM打機, 基本上一定要(買)專業級VM軟件,
普通VM既所謂GPU加速, 一去到3D Gaming就收晒皮 ...
yjfoeg 發表於 2015-1-19 02:36

想用呢排激發到人既句子 <袋住先>
咁師兄有何高見?
係近呢幾年冇咩見過呢類軟件...
之前XP年代都好似有個B字頭既軟件
好似都用到黎打D2@@

想用呢排激發到人既句子
咁師兄有何高見?
係近呢幾年冇咩見過呢類軟件...
之前XP年代都好似有個B字 ...
口o口 發表於 2015-1-19 02:44

如果行VM的話
我唔肯定普通desktop板+顯卡支唔支援vGPU/ GPU passthrough之類
不過RemoteFX 應該冇問題
前提係你要有Windows Server

請google windows remote fx
https://www.youtube.com/watch?v=RUXYuj9S1v8