關於 cpanel 的使用

我未用過 cpanel 但大概知佢有咩功能 , 我想了解下岩唔岩我公司環境使用 .

我地係小型 web hosting 公司 , 有 4 部 linux web server , LAMP , 加埋大約 70 個 web , mail 用 iredmail .

其實 cpanel 係咪就係適會 web hosting 公司使用 ?

thanks

web panel for SMB use directadmin, cheaper

directadmin +1

directadmin 仲好過 cpanel ?
網上見到 cpanel 好似好多功能 , 好多人用 .

peterchu1 發表於 2015-2-22 02:26 PM

Cpanel 一定好過 Directadmin. 只係 DA 平超多, 主要功能差不多一樣. 做 web hosting 呢啲錢好難慳, 多數用 Cpanel/WHM. 私人 server 先 recommend 行 DA. 你 host 得 70 個 sites, CPanel 可能過於昂貴. DA US$299 可以買斷條 license.

Cpanel 一定好過 Directadmin. 只係 DA 平超多, 主要功能差不多一樣. 做 web hosting 呢啲錢好難慳, 多數 ...
ponghk 發表於 2015-2-22 18:30

咁被問 cpanel 大約要幾錢 ?
另請問 , 大 hosting 公司都係用 cpanel ? thanks

咁被問 cpanel 大約要幾錢 ?
另請問 , 大 hosting 公司都係用 cpanel ? thanks
peterchu1 發表於 2015-2-23 12:05 AM

https://store.cpanel.net/
總公司貴少少, 一年 US$425(per server).
https://www.cplicensing.net/pricing/
出面好多授權 OEM reseller, 呢間 US$375

外國大多數 hosting 都係用 cpanel, 人地就算細公司規模都未必真係好細既. 香港 web hosting market 太細, 係有一部份公司買 DA 因為真係交唔起租. CPanel 無得買斷好耐啦. DA 係外國一樣好出名, 好多人都識, 只係少人用因為佢地比得起.

peterchu1 發表於 2015-2-22 14:26

cpanel  大路d ,完美配合whmcs,問題少d ,directadmin 用左年幾真係幾多小問題

directadmin 真係得個平字,我條永久licenses 08年 hkd$390 買,半年前借俾個fd 玩,個reseller 都仲肯幫我改ip(以前可以自已改,後來佢其他客一licenses裝百幾部機,被da 捉左之後就改左要搵賣家改ip)

cpanel  大路d ,完美配合whmcs,問題少d ,directadmin 用左年幾真係幾多小問題

directadmin 真係得個 ...
faat 發表於 2015-2-23 02:28 AM

其實有乜問題, 我都想知, 可唔可以講吓?

個價差太遠, 299 都未交夠一年 CPanel. DA updates 同 fix bugs 應該無可能夠 CPanel 好. 但 DA 同 CPanel 令人信賴既最大價值係無 security bugs.