[操作疑難] Clone機問題

想問下,其實用CloneZilla或者Ghost係點做個還原碟出黎??

因為我試過就甘做,個SIZE有成幾10GB,跟本就放唔入一只DVD到....

但坊間有好多Ghost XP 或者 Ghost Win7 佢地一下載落黎就已經係個ISO碟,得3.9-4GB左右

想問點樣可以整到一個好似佢地甘既ISO碟出黎??

想問下,其實用CloneZilla或者Ghost係點做個還原碟出黎??

因為我試過就甘做,個SIZE有成幾10GB,跟本就放唔入 ...
魂.忠仔 發表於 2015-4-13 13:33

用Acronis True Image 啦快靚正, 有得SET 分割大細

如果想用FREE版就用 EaseUS Todo Backup Free <---不過我未試過死機用佢
其實我好小死機

因為我試過就甘做,個SIZE有成幾10GB,跟本就放唔入 ...
魂.忠仔 發表於 2015-4-13 13:33

Ghost XP同Ghost Win 7,你係咪講緊大陸嗰啲啊?
好多時都係用咗精簡版同刪除好多不必要的元件。

Ghost XP同Ghost Win 7,你係咪講緊大陸嗰啲啊?
好多時都係用咗精簡版同刪除好多不必要的元件。 ...
mdws2002 發表於 2015-4-13 15:42

係,網上面下載到個D WINDOWS 7 或XP,佢地點樣可以做到甘細...

而且又系一個ISO檔?

用Acronis True Image 啦快靚正, 有得SET 分割大細

如果想用FREE版就用 EaseUS Todo Backup Free  ...
chris_ 發表於 2015-4-13 14:59

Acronis True Image呢個未用過~可以試下....

我去GOOGLE下

係,網上面下載到個D WINDOWS 7 或XP,佢地點樣可以做到甘細...

而且又系一個ISO檔? ...
魂.忠仔 發表於 2015-4-13 16:19

你要有非常之高深嘅簡化技術。(除非你真係好得閑去研究。)
唔係嘅話,直接搵隻外置Harddisk,裝個PE落去。
直接將啲Ghost檔放落去算啦。

呢類咁嘅自動Recover CD,XP年代都有玩過。
但去到後期個種真係越嚟越大,要分碟又失去咗佢原本嘅意義,所以都無再研究囉。

你要有非常之高深嘅簡化技術。(除非你真係好得閑去研究。)
唔係嘅話,直接搵隻外置Harddisk,裝個PE落去 ...
mdws2002 發表於 2015-4-13 16:24

我岩岩用左WINDOWS 內置個個做BACKUP...

整出黎TOTAL 用左53GB

同埋佢系VHD檔,甘樣岩唔岩用?

我岩岩用左WINDOWS 內置個個做BACKUP...

整出黎TOTAL 用左53GB

同埋佢系VHD檔,甘樣岩唔岩用?

...
魂.忠仔 發表於 2015-4-13 16:30

師兄嘅定義係………
點樣先為之啱用?

師兄嘅定義係………
點樣先為之啱用?
mdws2002 發表於 2015-4-13 16:32

還原VHD檔,應該要點做??

因為如果用內置個個還原會唔會同時有兩個WINDOWS 係到?

係咪用呢個做還原?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊