[教學] 點解昨日開始上唔到google hk 但其他就得

幾部電腦都上唔到。但直接打韓國google又得。上網睇唔到有其他人有投訴,會唔會自己設定出了問題。

你連去個DNS有問題?
電腦畀野改左HOST FILE?

你連去個DNS有問題?
電腦畀野改左HOST FILE?
CHK 發表於 2015-5-1 11:51

點檢查到?我覺得你講的可能比較大,但如何檢查和改回正常。但奇怪是,點解連手機和其他電腦也這樣。是否router設定出了問題?

點檢查到?我覺得你講的可能比較大,但如何檢查和改回正常。但奇怪是,點解連手機和其他電腦也這樣。是否 ...
granville 發表於 2015-5-1 21:02

你改左自己部電腦個DNS試下
8.8.8.8 連去google DNS睇下去唔去到

入去check check 個router連去咩DNS

回覆 4# CHK

高手謝謝,但唔明點做。點解可以router搞到甘。

你部router有無wifi? 你試下你部手機連wifi然後睇下上唔上到google

如果上到即係你部電腦有問題

你部router有無wifi? 你試下你部手機連wifi然後睇下上唔上到google

如果上到即係你部電腦有問題 ...
已故 發表於 2015-5-2 10:46

手機和其他電腦也不成,唔知點解原來router可以搞到指定某些網站開不了。

手機和其他電腦也不成,唔知點解原來router可以搞到指定某些網站開不了。 ...
granville 發表於 2015-5-2 14:08

最簡單你試下update下最新firmware, 然後reset隻router, 重新setup過

開 Command Prompt, 打 ping ! 睇下個 IP 兮乜!
搵部無事的機再做一次, 對一對 IP 就知! ...
toylet 發表於 2015-5-2 21:25

ping www.google.com 結果是 173.194.72.99
ping www.google.com.hk 結果是 Ping request could not find host www.google.com.hk. Please check the name and try again.

是否中毒?