估你唔到, 強國軟件自動幫我關閉 UAC

強國盛產流氓軟件就眾所周知, 諗住唔好掂嗰堆乜乜安全乜乜防毒就應該無事. 點知最近工作上要安裝一隻強國軟件, 話晒都係強國半官方金融機構推出嘅, 段估唔會有古惑掛!!
安裝過程同普通軟件一樣, 但喺安裝途中右下角突然彈個 popup 話 UAC 設定更改左, 要重新啟動電腦. 我一檢查 UAC 就發現個設定由 "預設 - 只在程式嘗試變更我的電腦時才通知我" 轉左為 "不要通知". 我即時心諗玩乜野?? 金融軟件安全系數要求正常都會比普通軟件高, 你就調轉頭同我熄左個 UAC, 仲要無任何提示之下幫用家改. 裝咁多隻金融軟件真係第一次遇上.

ching可唔可以開名?等大家可以提防一下呀
或者pm pls

ching可唔可以開名?等大家可以提防一下呀
或者pm pls
SYW 發表於 2015-5-8 18:25

唔使開, 普通人係唔會用到嘅!

UAC都有得改咁勁?正常黎講,如果要改UAC設定,UAC會彈個警告出黎吧?

UAC都有得改咁勁?正常黎講,如果要改UAC設定,UAC會彈個警告出黎吧?
leave 發表於 2015-5-8 18:37

就係無嗰下好野. 佢彈出唻要我改, 我自己手賤去跟住改, 有咩事就抵死, 佢自動幫我改就真係第一次見.

回覆 1# indigo

工行網銀助手?

回覆  indigo

工行網銀助手?
高登阿伯 發表於 2015-5-8 21:23

唔使擔心, 唔係普通用家嘅軟件.

但係其他強國軟件都唔可以掉以輕心, 有時真係估佢唔到.

回覆 8# indigo
THX。
屋企人有用過,好驚有份。

del
誤會了