[操作疑難] windows 8 key

朋友部 laptop 死機, 亦還原唔到
windows 8 條 key 係寫入 bios, 唔會有 label show 出黎

我想問下, 如果直接用 USB 幫部 laptop 裝 windows 8
入到 windows 係咪會自己激活返 bios 個正版 key ?

朋友部 laptop 死機, 亦還原唔到
windows 8 條 key 係寫入 bios, 唔會有 label show 出黎

我想問下, 如果 ...
RockYou 發表於 2015-5-16 18:21

如果你隻係OEM Windows嘅話,就會。
如果係MSDN版本嘅話,就未必會。
不過會唔會都唔緊要,最緊要係你知道部機跟嘅係咩版本,安裝返對應版本就得啦。
條Key可以用AIDA64讀返出嚟。

原來如此, 問多少少野
pro key 可唔可以用係標準版?
32bit 同 64bit 條 key 又有冇分別 ?

原來如此, 問多少少野
32bit 同 64bit 條 key 又有冇分別 ? ...
RockYou 發表於 2015-5-17 01:19 AM

有條 Pro Key 點解仲要裝 Core Version?
兩種結構條 key 共通。

我早兩日試過在一部預載Win 8的Acer tablet度clean install Win 8.1, 係唔識自己在bios抽翻條key出黎自己activate的. 要自己找返部機個Win 8條key先, 然後在將條key打入Win 8.1度activate.

原來如此, 問多少少野
32bit 同 64bit 條 key 又有冇分別 ? ...
RockYou 發表於 2015-5-17 01:19

Pro Key不能用於標準版。
32bit同64bit則無分別。

thx all, windows 8 我完全唔熟的

用 AIDA64 睇, 朋友部機, 無 product id, 只得 sls data
而裝 win 8 時, 話條 key 唔啱, 點做好

用 AIDA64 睇, 朋友部機, 無 product id, 只得 sls data
而裝 win 8 時, 話條 key 唔啱, 點做好  ...
RockYou 發表於 2015-5-17 19:16

係喺係「主機板」→「ACPI」,係右邊「MSDM:Microsoft Data Management Table」內睇喎。

係喺係「主機板」→「ACPI」,係右邊「MSDM:Microsoft Data Management Table」內睇喎。 ...
mdws2002 發表於 2015-5-18 01:04

無錯, ,可以見到 SLS DATA 後面條 key

我想問下, 安裝時輸入既序號
係咪同裝完後入 windows 線上激活既序號係唔一樣 ?