[操作疑難] 印 pdf 會走位

office有兩部不同型號的HP printer
印同一個pdf,其中一部會走位,另一部不會
走位是指,應在頁底的footer,印出來會上移到頁中間(上半頁是文字,下半頁是空白,頁底有footer)
是printer問題,還是軟件,或其他問題?
問過IT部但不了了之

office有兩部不同型號的HP printer
印同一個pdf,其中一部會走位,另一部不會
走位是指,應在頁底的footer ...
TH30 發表於 2015-6-12 10:56

用緊咩軟件嚟印?
個人經驗,用Foxit Reader嚟睇PDF,就開得快,但係用佢嚟印PDF,係有機會走位嘅。
所以,如果要印嘅話,最好都係用返Acrobat Reader。

唔知你個情況係同一部機,同一個軟件用兩部唔同嘅機印?定係兩部唔同嘅機開,用兩部唔同嘅Printer印?

回覆 2# mdws2002

同一個pdf,同一部Win7電腦,Adobe Acrobat Pro 8,印去兩部唔同型號的HP printer 

回覆  mdws2002

同一個pdf,同一部Win7電腦,Adobe Acrobat Pro 8,印去兩部唔同型號的HP printer 
  ...
TH30 發表於 2015-6-12 11:26

咁樣嘅話,就好大機會係個Printer Driver問題啦。
HP Printer好似有PCL5,PCL6同埋Universal之類嘅。
就算係同一機型,有陣時用唔同嘅Driver出嚟嘅效果都有偏差。

咁樣嘅話,就好大機會係個Printer Driver問題啦。
HP Printer好似有PCL5,PCL6同埋Universal之類嘅。
就 ...
mdws2002 發表於 2015-6-12 11:28 AM

我都懷疑緊係printer driver
但公司機我無admin right 好多野受制無得搞
IT又唔係好主動解決,
果部唔會走位既舊 printer,仲想話 phrase out 唔再訂 toner

我都懷疑緊係printer driver
但公司機我無admin right 好多野受制無得搞
IT又唔係好主動解決,
果部唔會 ...
TH30 發表於 2015-6-12 11:36

呢啲問題,都係交返俾IT部去解決啦………
一直追追追,直到佢搞掂為止。

回覆 6# mdws2002

佢咪叫我用部舊 printer 印,唔好用新 printer 囉

之後又話舊 printer 想換,唔再訂 toner (部機好舊好殘係真既,印出黎都唔靚仔)
依家唯有叫佢 keep 住部舊 printer

既然IT都話phrase out,  就無謂諗咁多, 用另一部.

既然IT都話phrase out,  就無謂諗咁多, 用另一部.
iamstupid 發表於 2015-6-12 09:08 PM

另一部就是印出來會走位的

回覆 9# TH30

點走位法? 印啲咩?
有冇試過用唔同 software, 例如 reader 嚟 print?