[操作疑難] 拼音自動變Chinese PRC字,關word事定關輸入法事?

有冇咩方法維持返Chinese Taiwan/Chinese HongKong
打繁體但係用簡體字體好煩

情況類似 http://global.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2079455

你用緊簡體的輸入法?

改用台灣繁體的微軟新注音輸入法,入去新注音的屬性,可以由「ㄅㄆㄇㄈ」的注音符號轉返做「bpmf」的漢語拼音。

幅圖是來自 XP,但其它版本都應該差不多做法。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Thx,但系點樣可以輸入時睇到候選字呢?

駛乜用注音改拼音甘麻煩啫,直接用返微軟新體驗喇!

漢語拼音輸入法對象始終為簡體中文用戶而設。繁體中文的注音輸入法,部份字拼音跟大陸的不一樣。

駛乜用注音改拼音甘麻煩啫,直接用返微軟新體驗喇!
naxingxiao 發表於 2015-6-29 09:24

你搞錯樓主嘅問題……
Word係根據輸入法所屬「區域—語言」來自動套用字形,一般情況下,用微軟拼音輸入法,字形會自動切換成宋體,而非明體……

改造輸入法,或者直接採用第三方輸入法
若不需Metro界面或者遊戲裡面輸入的支援,
漢語拼音方案可以試用中州韻輸入法引擎,有正體字(Big5範圍)支援:
http://rime.im/

你搞錯樓主嘅問題……
Word係根據輸入法所屬「區域—語言」來自動套用字形,一般情況下,用微軟拼音輸入法 ...
killuazaoldyeck 發表於 2015-7-2 04:49

我用緊微軟拼音新體驗,所屬「區域—語言」設定為香港,但系響個微軟拼音新體驗入面都係預設咗簡體架,所以都係要響個輸入法設定入面改返繁體囖!

想當然梗係容易,只有實踐才能找出真相!

我用緊微軟拼音新體驗,所屬「區域—語言」設定為香港,但系響個微軟拼音新體驗入面都係預設咗簡體架,所 ...
naxingxiao 發表於 2015-7-2 09:03

樓主嘅問題似乎唔係出簡體字定繁體字嘅問題。
似乎係喺Word入面嘅預設字型問題。
因為,如果你係用繁體中文「CH 中文(繁體,台灣)」嘅輸入法,係繁體Word入面,預設係會用「新細明體」,但係,如果你係用簡體輸入法(CH 中文(簡體,中國),係繁體Word入面,終使你揀咗輸出嘅字體係繁體中文,Word預設選用嘅字體都會由「新細明體」自動轉為「SimSun」。

所以,除非你個微軟拼音新體驗,可以係「CH 中文(繁體,台灣)」入面出現,唔係嘅話,應該解決唔到呢個問題。

樓主嘅問題似乎唔係出簡體字定繁體字嘅問題。
似乎係喺Word入面嘅預設字型問題。
因為,如果你係用繁體中 ...
mdws2002 發表於 2015-7-2 22:13

我就是講緊呢個問題