[操作疑難] 縮小mp4影音檔案

我用Freemake Video Converter將一個1080p,大小1.05GB嘅MP4影音檔案轉成720p,
不過大小就反而多一倍,2.22GB?
請問有冇軟件可以縮小檔案大小,又唔多影響畫面質素架?

每轉一次都會失真一次

你 1080P@1GB 如果有成粒鐘既落再壓落去幾乎可以肯定會爆格

bitrate 教同同來源一樣轉720p就得. 有隻叫media coder 轉影片唔錯的,你可以搵搵

bitrate 教同同來源一樣轉720p就得. 有隻叫media coder 轉影片唔錯的,你可以搵搵
olaf25 發表於 2015-7-5 22:13

media coder好似唔係免費軟件喎......

試下Format Factory吧,係免費軟件。

media coder好似唔係免費軟件喎......
10200kln 發表於 2015-7-6 14:06

免費影音轉換軟體MediaCoder
不過有廣告

免費無廣告影音轉換軟體
XMedia Recode
http://www.xmedia-recode.de/en/download.html

你原本1080p條片bitrate係幾多?
不要用 Format Factory

你原本1080p條片bitrate係幾多?
不要用 Format Factory
jk2019 發表於 2015-7-6 16:11

bitrate: 3668KBPS

免費無廣告影音轉換軟體
XMedia Recode
tse111 發表於 2015-7-6 15:08

免費影音轉換軟體MediaCoder
不過有廣告
tse111 發表於 2015-7-6 15:06

唔該晒!!