[實用軟件] 外國軟件流氓化,老牌免費軟件送病毒

前幾日重裝win7,裝好曬driver之後down d免費software
基本上我都只down老牌子口碑好ge,當然係官網down
但估唔到宜家d老牌子一樣咁流氓,泊得住大陸

話說裝完driver,咁緊係裝d常用軟件,PDF creator應該唔需要介紹吧,轉pdf好用工具
(本身PDF creator/cutePDF二選一,最後覺得前者好d)
安裝過程已經勁流氓,唔睇清楚按next會裝埋佢需付費軟件。(估唔到連安裝過程網上都有攻略,防止佢裝埋d需付費軟件)
跟住教學做,成功只安裝PDF creator。

點知過一陣,防毒即叫。佢係temp度開左d folder,入邊有個叫installmanager.exe。check到帶有SAPE.InstllMontzr.e威脅
上網check過唔知乜春,暫時隔離左先。如果知係乜請話我知

之後再裝Infanview......呢個還好,無乜野

最後,download埋個BT軟件
utorrent
呢隻野衰野好多,之前被指內含採礦,廣告多
佢個官網已經好有問題,有d連結用chrome開會"紅畫面"
終於down左,選左中文,但安裝過程一樣係雞腸,差d中蕉安裝埋d第三方。
但睇真d....個第三方軟件係lenovo出???!!!
叫 茄子傳輸......你阿爺!個名衰都咁我就唔用啦

點只咁小

裝好曬,選埋新建桌面及開始捷徑。裝完之後桌面同開始乜都無!
我以為我按錯奶左野,咁咪del佢重裝lo

(最後確認utorrent有bug,唔識自動建捷徑。但會係Users/User入邊開左2個folder,入邊淨係得個shortcut)

入左控制台刪除utorrent,嘩勁搞笑!
原來刪完.....個utorrent一樣可以照用,唔比我重新安裝
即係新增及移除程式個list係假狗, del左都繼續係部電腦度run

最後搞一大輪,係d隱藏folder度鏟曬所有野先比我重裝。

更新
今日07/18
上官網down最新版utorrent
安裝完防毒即刻check到個.exe有幾個毒
已經blacklist呢個軟件, 用迅雷都好過佢......

PDFCreator果個病毒貌似係誤報:http://do-the-right-things.blogs ... pdfcreator-20x.html

無論如何,依家裝軟件真係要好小心,逐個option睇清楚。

我通常要裝軟件時,會嘗試裝在VM
然後Copy出host,看看能否當綠色軟件用...
當然唔系全部軟件都可以禁做..
但可以避開好多流氓軟件..

反正部機無閃卡....裝咩野都無問題XD

BT用qBittorrent

我幾個月前係官網裝 daemon tool
比佢hijack左browsers 跟住自動裝埋唔知乜管家
嚇到我即係拔lan backup 重新裝windows

唉,真係危機四伏!

講咗好很多次, 唔好一味Next next next 同auto
裝嘢永遠要揀custom installation
除咗本身要裝個個software之外,唔好㩒Accept/Agree, 要decline/cancel/back.

外國軟件近幾年 bundle 嘅垃圾越來越多,要disable佢個位越黎越收得埋越黎越刁鑽
之不過暫時未見過好似大陸軟件咁真係無得tick走嘅,慢慢睇清楚先裝

via HKEPC Reader for Android