【已解決】中銀 e-Banking 強制登出,求各位師兄幫忙!

解決方法在 # 18

想網上買賣股票。以前用到中銀 e-Banking ,無事的,同一部電腦,同一地點,同一個 ISP,剛剛用 HSBC  e-Banking 也沒有問題,只有中銀 e-Banking 是這樣。

我的電腦是 Win 7 ,用 Firefox 和  IE 都試過,一樣,已試過清除 cookies ,也已把中銀添加為信任網站,都是一樣。應該不是中銀 server 壞左,昨天早上試到依家,試左兩日都是同樣結果。如果是中銀 server 壞左,影響巨大,應該會見報,所以應該不是。

是否在 Win 7  或者 Firefox 和  IE 有甚麼地方可以 set ?

中銀 e-Banking 成功登入之後立即強制登出,並看到此圖:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用firefox 普通登入中銀e-banking 無問題。
你確定係去緊正式嘅中銀網,唔係釣魚網站?
我見到張cert 係咁:

回覆 3# Fanolian

多謝師兄貼圖!   不是釣魚網站,網站同師兄你果個一模一樣。

ask BOC rather than 師兄
majorkt 發表於 2015-7-14 16:55

未出帖之前已經打左問 BOC,等左 3 個小時,CS 回覆話問過 I T 的同事,話我的網絡唔穩定,但我上其他所有網頁(包括 HKEPC 和匯豐銀行)都無事,又從來未試過斷線,何謂唔穩定?   我估有可能是他們 BOC 的 server 太過敏感(他們做左某些 setting),或者是在我的電腦有野可以 set ,可能是 Windows 自動 update 或者 IE 或者 Firefox 有野在 自動 update 時改變左。

電腦日期、時鐘正確嗎?

回覆 1# cumlaude

利申:非IT/程式員 

session expired 疑似曲奇問題(舉例已登入而人手故意刪除曲奇)
或者佢detect 到你極短時間內轉左 IP / proxy ?

回覆 1# cumlaude

用DualWan或MultiWAN會有此情況出現, 解決方法係在router綁死port 443經指定1個WAN走.

回覆 9# 雯雯

樓主應該無用DualWan或MultiWAN。

利申:知你有DualWan router買。