求推介一類軟件

想知道一下有沒有軟件是包括以下所有功能的?

1. 開機完成後彈出視窗顯示時間 (主要想看電腦完成開機了沒)
2. 清理電腦無用 cache 或不必要檔案 (清理垃圾檔案)
3. 清理無用 registry 檔案
4. 深度卸載軟件 (包括清理所有殘留檔案)
5. 掃瞄病毒或電腦問題
6. 關閉開機自動啟動程式或服務

現在使用一個叫金山衛士的軟件,因為不想用大陸軟件所以想問一下有沒有其他有同樣功能或更強大的軟件?

2,3,4,6 的話就是CCLEANER吧. 好多地方都有推介呢款的. 的確係好好的SOFTWARE.

5 就是但一款防毒都就可以了. 電腦問題就防毒唔包的. 但如果金山衛士真係咁勁, 就唔洗日日有人POST 電腦問題求救吧. 所以基本上我係唔信的.

1 就完全唔清楚了.  只係知道開機花左幾多秒, 好似無咩實際意義.... 所以我平時無留意有邊個BENCHMARK SOFTWARE 做到...

Glary Utilities
5:x無掃毒
簡介
http://www.inote.tw/glary-utilities

簡介
tse111 發表於 2015-9-2 12:01

師兄好耐無見, 竟然同師兄你覆同一個post.
我係好耐以前曾經發過post 想要一個睇漫畫的SOFTWARE, 然後你介紹我用MangaMeeyaCE.
果SOFTWARE 真係好用到不得了啊. 超級多謝師兄的介紹.

2,3,4,6 的話就是CCLEANER吧. 好多地方都有推介呢款的. 的確係好好的SOFTWARE.

5 就是但一款防毒都就可以 ...
yuet_wah 發表於 2015-9-2 11:19

其實我係想知電腦幾時 boot 完姐,因為依家見佢彈出嚟話我用咗 11 秒開機咁我知佢 boot 完跟住我先會撳其他嘢,未彈出嚟我都唔會撳其他制

有冇提示幾時 Boot 好機咁樣架?
簡介
tse111 發表於 2015-9-2 12:01

qwvb1111 發表於 2015-9-2 13:06

吾係好記得有冇提示幾時 Boot 好機
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

樓主要ge功能....360齊晒

2. 清理電腦無用 cache 或不必要檔案 (清理垃圾檔案)
3. 清理無用 registry 檔案
自己手動啦, d software成日幫你del左d有用ge野, 到時揾返出尼好麻煩

6. 關閉開機自動啟動程式或服務
windows本身已經有呢個功能

其實我係想知電腦幾時 boot 完姐,因為依家見佢彈出嚟話我用咗 11 秒開機咁我知佢 boot 完跟住我先 ...
qwvb1111 發表於 2015-9-2 13:06

師兄你誤會了. 我唔係呢個意思. 我明白每樣野都有需求的.
不過師兄其實開機只係11秒, 其實都唔洗咁介懷啦.

正如當年由office 2003 轉 office 2007, 個介面大幅度改變都係有好多用家一時之間接受唔到.
但其實用耐左, 大家又自自然然用新介面用到宜家都就快出2016了....

而且師兄你部機先11秒開機, 都唔會差得去邊, 就算係在果11秒之內用部機, 都難你部機唔到的.

我覺得唔好用大陸software 呢點就真的.
所以如果師兄不幸找不到找替代的軟件, 我都唔建議師兄為左睇呢11秒宜保留呢個大陸software.

唔建議用大陸軟件+1
大陸軟件看似幾好,又多功能又剩,但其實呢D都只係表面
而且開機時間11秒,相信已快過很多電腦!