請問關於 MP4 轉片問題

想請教各位師兄
假如我有一段高質素既片(假設為Bluray),我想將佢轉成 H264 MP4,目標係大約 2000 Kbps
想請問一下,如果我首先將佢轉換成 5000 Kbps,然後先至再轉成 2000 Kbps,畫質會否差過我真接由原片轉為 2000 Kbps?

render 一次, loss 一次 ...

render 一次, loss 一次 ...
EOS 發表於 2015-9-8 17:24

Lossless除外

由Lossy轉做Lossless對畫質無提升效果,而且轉咗做Lossless之後,就算轉幾多次同一像素下檔案都唔會變細,所以轉幾多次都係多餘,所以多數應用係剪片時用,去避免Lossy轉換時的畫質損失,最後剪好先轉翻做Lossy。

咁請問小弟呢種情況,算係 lossy 定 lossless?

回覆 4# botsang

H264 係 lossy 。

唔該曬各位師兄

回覆  botsang

H264 係 lossy 。
高登阿伯 發表於 2015-9-8 19:47

VIDEO 常用格式有lossless?

回覆 7# hkocx

日常用好少係lossless,因為lossless檔案好大,主要係比要剪片用。重播要考慮方便程度,自然多用檔案細嘅lossy。

補充:H264可以有lossless,只係一般攝錄機都只係出lossy為主,多數軟件/codec亦預設唔用。

利申:未用過。

VIDEO 常用格式有lossless?
hkocx 發表於 2015-9-8 22:57

K-Lite Code Pack Mega入面有2種Lossless Video Codec,分別是Lagarith和huffyuv,可在capture時用,例如用在Dxtory或MSI Afterburner錄遊戲畫面。
另外上述codec pack亦內含x264,可以行lossless mode,不過latency太高唔適合capture用。