重裝WINDOWS問題!!

兩年前買左WINDOWS 7盒裝正版!!
之後裝落左一部機,之後壞左
甘如果我買一部全新電腦,可以用返呢個WINDOWS重裝嗎??
用返同一組金輪嗎?

盒裝 (非 oem) 可以

盒裝 (非 oem) 可以
觀星是答案 發表於 2015-9-15 16:51

OEM係咪指買廠機送過隻叫OEM版??

OEM係咪指買廠機送過隻叫OEM版??
米奇王子 發表於 2015-9-15 17:06

腦場買到嗰隻簡裝版嘅COEM(即得個膠盒同碟),習慣性都係就咁叫OEM。

腦場買到嗰隻簡裝版嘅COEM(即得個膠盒同碟),習慣性都係就咁叫OEM。
mdws2002 發表於 2015-9-15 17:07

甘我呢隻係OEM定盒裝??

甘我呢隻係OEM定盒裝??
米奇王子 發表於 2015-9-15 17:17

box..

呢個係 retail 版既盒

零售版Windows 7可以轉移到新電腦,如果啟用唔到可以打電話啟用,佢會問你48位既安裝ID,之後會比翻個確認ID比你,如果仲係啟用唔到,佢會有真人接你電話幫你啟用,有時會問你原因,之後會比確認ID你(我試過Windows 8.1零售版啟用唔到嘅解決過程)。

另外如果部舊電腦仲開到可以用slmgr -upk解除啟用Windows 7條key,Windows會隨即變成試用版,之後條Windows 7 key就可以去新電腦啟用。

甘係咪即係呢個WINDOWS可以裝新電腦?
甘洗唔洗刪左之前部機既WINDOWS??
同埋組金輪可以用落新電腦嗎?

甘係咪即係呢個WINDOWS可以裝新電腦?
甘洗唔洗刪左之前部機既WINDOWS??
同埋組金輪可以用落新電腦嗎? ...
米奇王子 發表於 2015-9-15 23:05

我在8#第二段講得好清楚
另外如果部舊電腦仲開到可以用slmgr -upk解除啟用Windows 7條key,Windows會隨即變成試用版,之後條Windows 7 key就可以去新電腦啟用
harryytm 發表於 2015-9-15 17:43