[系統優化] 【轉貼】Firefox 終於將己經 14 歲的記憶體漏洞堵塞

相反chrome係唔理memory efficiency...話之你..一個tab 一個process狂食RAM...

又話Firefox 41出Windows 64bit... 到底幾時先出
已經係32GB RAM嘅年代 依家點慳都係用得2GB
開埋e10s都係全部Tab同一個Process...

標題

回覆 3# ~虎~

請教下,點解32bit firefox 最多用到2G ram ?   吾系4G?

相反chrome係唔理memory efficiency...話之你..一個tab 一個process狂食RAM...
杜龍 發表於 2015-9-26 00:05

efficiency同memory leak係兩回事
chrome不停開process好處係kill process後唔會有memory leak, 一定free哂

回覆  ~虎~

請教下,點解32bit firefox 最多用到2G ram ?   吾系4G?
bongbong3481 發表於 2015-9-26 07:26 AM

部份 32bit 程式 programmer 偷懶得 2GB support(通常係舊軟件). 寫得好可以 access 到唔知 3GB 定 4GB. 我試過 firefox 32bit 單線程 2.xGB 都無事.

又話Firefox 41出Windows 64bit... 到底幾時先出
已經係32GB RAM嘅年代 依家點慳都係用得2GB
開埋e10s都係 ...
~虎~ 發表於 2015-9-26 01:08

暫時目標係42。不過64bit silverlight, java 未用得住,只有64bit flash player 呢個plugin 係whitelisted.
e10s 可以自己set 用多幾個process。

最新的firefox41係唔係有呢個fix?

via HKEPC Reader for Android

firefox出親新版都有一兩個addon撞野......  等下先upgrade........