九方輸入法一問

家中老人家打中文  (Windows 10) 是使用九方XP版

請問 "W10 專業版( 3 年版 )"  是否有新加功能?  值得 u ...
thomasc5 發表於 2015-10-30 17:34

打字上面無分別,我用緊Windows 10 x64都係只係用緊九方XP回覆你。

回覆 2# harryytm

harryytm兄:
請問你個九方XP版係唔係免安裝版?
同埋你個九方在Win10同firefox環境下出唔出倒字?
謝謝

回覆  harryytm

harryytm兄:
請問你個九方XP版係唔係免安裝版?
同埋你個九方在Win10同firefox環境下出 ...
Lee Chiu Wai 發表於 2015-11-2 00:42

九方XP個exe一向就唔需要裝,直接拿來行就得,第一次行就用admin身份行一次,之後用普通身份行都正常用到無問題。

家中用的是原廠九方XP版。裝係 WinXP,  Win 7, Win10 都能正常用到
thomasc5 發表於 2015-11-2 01:22

如果佢九方正版可以將個License轉去另一部機,我唔介意比錢當支持下發展,可惜新版九方一個License只可以裝一部機,壞咗機要換新機就等同無咗個License,所以我最後我只係買咗USB版,咁都算啦,點知而家新版仲變本加厲整埋咩三年版,即係由除咗最初可以改Skin同多咗啲無人會用嘅發音同字典功能之外,即係由W7到W10都係喺度食老本,個發展仲停留喺Q9XP個年代其本上無改進過,但係就不斷要人比錢買新版。

如果你地九方班Marketing以為咁食老本就可以賺到錢,咁就祝你好運。

家中用的是原廠九方XP版。裝係 WinXP,  Win 7, Win10 都能正常用到
thomasc5 發表於 2015-11-2 01:22

要不要入license code ?我有一個xp行到既licensed版本,但要入code的!

via HKEPC Reader for Android