有咩backup HDD 嘅software 好用?

我只識Norton Ghost~但未用過~
有咩好壞?  有冇其他software 好用D?

Thanks

Acronis True Image

true image x2
ghost   早己完成歷史任務,光榮下台了!

回覆 3# hk1960
誰說的?32-bit Ghost在Windows PE仍然好洗好用。

在xp中,ghost是好用。但WIN7/8 就不及true image 好。XP 換了底板,用 ghost, 可能不能還完呢!

我只識Norton Ghost~但未用過~
有咩好壞?  有冇其他software 好用D?

Thanks
k_02 發表於 2015-11-1 15:02

你係想Backup個Windows還是只係想Backup啲File?

如果只係想Backup File純粹Copy落隻多一隻硬碟就算係Backup,如果想同步啲檔案可以用Free File Sync。
如果你係想Backup個Windows,Windows 7開始已經有內置完整備份功能,用隻Windows安裝碟就可以還原。

在xp中,ghost是好用。但WIN7/8 就不及true image 好。XP 換了底板,用 ghost, 可能不能還完呢! ...
hk1960 發表於 2015-11-1 19:17

只要喺Windows PE行到Ghost32點會還原唔到?

Acronis True Image
Norton Ghost
EaseUS Todo Backup Advanced Server 8.8
Clonezilla Live

你係想Backup個Windows還是只係想Backup啲File?

如果只係想Backup File純粹Copy落隻多一隻硬碟就算係Back ...
harryytm 發表於 2015-11-1 19:44

想Backup個Windows