將舊系統變成虛擬硬碟

換過隻SSD 乘機重裝過個 windows10,但舊系統有唔少野想留返,想問下有無可能將一隻拆落嚟既系統碟變成一個虛擬硬碟image mount 佢上VM 度行?應該用咩軟件?

唔該晒!

回復 1 #dls2046

HD2ISO
不用行VM

via HKEPC Reader for Android

唔該晒。
不過都想行 vm 係因為有 d 舊軟體近來少左用但間唔中都會用的,所以想行 vm 多 d, 可以 boot 返入舊 system 去行果 d 軟件。

via HKEPC Reader for Android

試下咁得唔得
卸載舊系統主版所有驅動.用Ghost做鏡像.把Ghost鏡像恢復到VM 度.

換過隻SSD 乘機重裝過個 windows10,但舊系統有唔少野想留返,想問下有無可能將一隻拆落嚟既系統碟變成一個 ...
dls2046 發表於 2015-11-28 11:27

p2v 周圍都有
其實唔難

https://www.qnap.com/i/cht/tutor ... showone&cid=150

其實好ES....只係用VM SET做有OS果隻實體HDD開機就OK了..

p2v 周圍都有
其實唔難
觀星是答案 發表於 2015-11-28 18:09

converter 我都裝左,但好似只可以做 run 緊既現存系統,唔可以整offline 既system drive。
定係我未搵到點整?

其實好ES....只係用VM SET做有OS果隻實體HDD開機就OK了..
口o口 發表於 2015-11-28 20:52

我裝左 vmware workstation player 12, 搵唔到邊度可以用實體HDD 開機....定係我用錯野?

converter 我都裝左,但好似只可以做 run 緊既現存系統,唔可以整offline 既system drive。
定係我未搵到 ...
dls2046 發表於 2015-11-28 22:01

係,converter 要係 live system 上面做,佢要做 d remove driver 既動作先

但其實仲可以做多少少,但就要用到 backup exec 呢類 software 整個 image 先

其實仲搵到 D 好似EaseUS Todo backup 呢類軟件,但都要付費版先可以做到 backup to vm 既功能