仲用緊Windows XP 嘅firefox 用家請留意

12月15日推出嘅Firefox 43 將會改變BIG5 / BIG5-HKSCS 嘅支援。(有咩改變我睇唔明,自己睇developer 嘅解釋;裡面有提及對香港區仲用XP 嘅intranet 嘅影響。)
如果仲用緊Windows XP,Mozilla 建議安裝一個由Microsoft 提供嘅patch。詳見:http://mzl.la/1FPRxb4

回覆 1# Fanolian

多謝通知!
咁咪唔用 Firefox 囉。

回覆  Fanolian

多謝通知!
咁咪唔用 Firefox 囉。
狂蜂一號 發表於 2015-12-10 00:42

如果真係受影響而唔用Firefox / 唔裝MS patch,我諗得返IE6 (7/8?) 可以揀。
因為——據我理解——Firefox 係刪除一個browser 獨家支援嘅功能(Unicode補完計畫)而去遷就IE。
*This change intentionally trades off compatibility with potentially-existing Taiwanese Firefox-only content to gain compatibility with IE-only Hong Kong content.* (We prefer interoperability over Firefox-only features.)

而無裝到個MS patch,本身就已經可能有啲字喺xp 上睇唔到,跟firefox 無關。

咪唔用 Firefox

我對於Firefox係Version 43,又改個搜尋欄,真係唔係太滿意……

回覆 3# Fanolian

Opera

呢個fix其實唔止淨係XP有用
呢個bug至少係任何版本既windows上都存在

firefox本來已經將Big5-HKSCS合併左落Big5
但一直都唔可以正常瀏覽Big5-HKSCS(要靠addon改)
43終於fix左

其實只係關於一個咸豐年代既Big5-HKSCS入面嘅字
Firefox 43以後,為左同其他程式的相容性
放棄對於 "legacy-encoded Traditional Chinese pages (Big5, including HKSCS)" 漢字的內部修正

基本上呢種Encoding, 咸豐年代製作嘅網頁已經絕跡多時
Vista開始Windows已經原生支援HKSCS,XP裝個Patch都可以支援
只係怕部分萬年唔Update嘅公司內部系統+萬年唔Update嘅XP會出事

其實只係關於一個咸豐年代既Big5-HKSCS入面嘅字
Firefox 43以後,為左同其他程式的相容性
放棄對於 "legacy ...
~虎~ 發表於 2015-12-16 18:42

係
不過香港好hit既香討同uwant都依然用緊

回覆 9# manlung803
其實uwants會將香港字會變成咁, Workaround左原有Encoding
& #37032;,& #22021;,& #21874