裝左win10之後foobar聽歌不能拖放?

不可以將歌拖入foobar?好似話要將uac關閉,係OK,但電腦入面的JPG相片又睇唔到了,點先可以2個問題解決尼?謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

本來係尼到搞掂左,但整得尼樣黎個樣又唔得http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2252469

有無試試重裝 foobar2000 一次?
應該同 UAC 無關.... 大大有無改過 EXE 的 compatibility? ...
toylet 發表於 2015-12-25 00:25

有呀,因為係舊軟件,所以用左XP3相容性來開.

有呀,因為係舊軟件,所以用左XP3相容性來開.
jackowai 發表於 2015-12-25 00:29

相容性入面剔咗用管理員身入執行就會用唔到Drag-n-Drop,用翻Normal身份行先得,剪下貼上就仲用到。

唔知你有咩原因要用XP SP3相容性來行Foobar2000,一向都唔需要咁做。

回覆 5# harryytm

哦,係因為貪靚囉,美化包來的,入面有齊全部插件麻,咁有咩方法解決到?同埋我睇過係無剔到入面的方格

回覆  harryytm
哦,係因為貪靚囉,美化包來的,入面有齊全部插件麻,咁有咩方法解決到? ...
jackowai 發表於 2015-12-25 02:44

如果你啲plugin入面有啲decoder,裝好第一次Foobar2000係會問你要系統管理員身份去改檔案關聯,之後就唔會再問。

是咪舊版太舊用唔到?

是咪舊版太舊用唔到?
jackowai 發表於 2015-12-25 02:53

你話舊版Foobar2000舊成點先?

同埋我成日開軟件都有黃色格提示出來?