求助!Window 10右下角出現hkbn廣告,無法關掉

小弟今天剛剛組裝新機及安裝win10,如題及請見附圖,希望各位師兄師姐協助,謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

小弟今天剛剛組裝新機及安裝win10,如題及請見附圖,希望各位師兄師姐協助,謝謝
...
Crazybb 發表於 2015-12-25 19:59

你張圖,根本睇唔到右下角寫住乜…………

新機就Reset windows 一次

你張圖,根本睇唔到右下角寫住乜…………
mdws2002 發表於 2015-12-25 20:05

係hkbn的廣告,我壓縮原圖,依家睇唔清

新機就Reset windows 一次
skywolf08 發表於 2015-12-25 20:29

reset?請問點樣做?我頭先reboot一次後就無左,但驚佢又出番黎

係hkbn的廣告,我壓縮原圖,依家睇唔清
Crazybb 發表於 2015-12-25 22:20

其實,不如講講,你裝完Windows 10之後,仲裝過啲咩啦……

其實,不如講講,你裝完Windows 10之後,仲裝過啲咩啦……
mdws2002 發表於 2015-12-25 22:37

裝左ccleaner、defraggler、avast、asrock utilities、amd catalyst、bitcomet、chrome

裝左ccleaner、defraggler、avast、asrock utilities、amd catalyst、bitcomet、chrome
Crazybb 發表於 2015-12-25 22:44

最大嫌疑犯,應該係Avast。
Bitcomet好耐無用,不過聽聞佢廣告都唔少,都有可疑。

你本身有無去過HKBN 個site?會唔會係chrome 個background app 功能(我無用過,唔太清楚點運作)?
你知唔知個廣告係由HKBN 本身提供,定係廣告軟件/extension 提供?

最大嫌疑犯,應該係Avast。
Bitcomet好耐無用,不過聽聞佢廣告都唔少,都有可疑。 ...
mdws2002 發表於 2015-12-25 22:47

好,轉頭就uninstall avast佢
bitcomet用左幾年,都未試過有呢d問題,我覺得都係新豬avast有問題多d