[操作疑難] 請問有無軟件可以儲存file list,日後再作比對?

我希望個軟件可以儲存目前某資料夾下所有檔案既資料(如路徑、建立日期、大小)做一個file list,日後我將該資料夾同之前既file list做比較,就可以知道係兩個時間點之間有乜野改變左。

我宜家用緊FreeFileSync,但佢似乎無比對兩個時間點既功能。

唔該各位師兄

FreeCommander XE > 裝好後用呢個黎開目標資料夾 > 反白晒目標檔案 > Edit > Copy details to clipboard

FreeCommander XE > 裝好後用呢個黎開目標資料夾 > 反白晒目標檔案 > Edit > Copy details to clipboard ...
俾膠超 發表於 2015-12-26 21:56

多謝師兄幫助。
雖然個軟件好似無得直接比較兩張lists,但我應該可以自己儲存兩張list,然後用MS Word或者其他軟件黎比較。

回覆 1# leave

如果你願意自己儲存兩個文字list來比較,command prompt已經可以吧?有時間同byte數

回覆  leave

如果你願意自己儲存兩個文字list來比較,command prompt已經可以吧?有時間同byte數 ...
chimp 發表於 2015-12-26 22:21

最好就唔洗自己一個個比較,因為我個資料夾(連埋sub-folder)加埋有四萬個檔案。

宜家我可以用FreeFileSync產生一張file list,裡面有路徑、名稱、檔案大小,然後用ExamDiff黎比較,可惜因為張list太長所以要睇好耐。

Free File Sync有兩種對比方法,預設係用修改時間+檔案大小,而另一種對比方法係內容對比,前者對比速度快,而後者非常慢,但確保可以揾到真正內容唔同嘅檔案。

另外如果係有兩組檔案結構一樣嘅資料夾,可以用HashCheck整一個Checksum檔,可以比你選擇用MD4、MD5、CRC、SHA1,之後移個Checksum檔落另一組資料夾入面,之後用Hashcheck開個checksum檔去對checksum。

Free File Sync有兩種對比方法,預設係用修改時間+檔案大小,而另一種對比方法係內容對比,前者對比速度快 ...
harryytm 發表於 2015-12-28 00:28

多謝師兄幫忙。我其實只係得一組資料夾,我係想比較呢一組資料夾係兩個唔同時間點之間有咩改變。

多謝師兄幫忙。我其實只係得一組資料夾,我係想比較呢一組資料夾係兩個唔同時間點之間有咩改變。 ...
leave 發表於 2015-12-28 00:30

唔太明你紅字嗰句係咩意思。你係純粹想對比兩邊檔案內容一唔一樣,定想睇埋修改咗咩內容?

睇多陣我明你想點,你係做一個Folder嘅File List,過咗一排之後睇下邊個檔案曾經修改過。

用HashCheck整一個checksum檔就得,修改過嘅檔案checksum會唔同咗,佢對嘅時候會話mismatch,咁你就知邊個檔案喺你做checksum之後曾經修改過。

操作示範:
首先Highlight咗個要整File List嗰啲File同Folder,之後右按Create checksum

選擇用邊種 Hash Alghorithm

之後會得出一個Checksum檔,內容係咩檔案係咩checksum

用HashCheck開啟個checksum檔

之後會對比個checksum一唔一樣,未修改啲檔案之前全部都係Match

開啟其中一個檔案

修改入面嘅內容

然後儲存

再用HashCheck開個checksum檔對多次checksum

修改過嘅檔案會標示為Mismatch

唔知咁嘅方法做唔做到你想要嘅效果?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

多謝師兄幫忙。我其實只係得一組資料夾,我係想比較呢一組資料夾係兩個唔同時間點之間有咩改變。 ...
leave 發表於 2015-12-28 00:30

點樣?係唔係你想要個效果?