[操作疑難] (求救Word 2007) 點樣可以自動計算年份差?

我識用:  {DATE \@ "yyyy"} 去顯示今日既年份=>2015,
但如果我想話再進一步, 用今年年份減去指定年份:
即係好似 2015-1980 出35, 下年就會出(2016-1980) 36.

咁我條formula 應該點打呀? Thanks!

{={DATE\@ "yyyy"}-1988}

ctrl+F9
http://www.addbalance.com/word/datefields2.htm
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# longleg

Sorry 睇錯.

我識用:  {DATE \@ "yyyy"} 去顯示今日既年份=>2015,
但如果我想話再進一步, 用今年年份減去指定年份:
即 ...
longleg 發表於 2015-12-28 12:24

YEAR(DATE) ? 不能GET 到YEAR?

年份計算應該excel做好D!

回覆  longleg

Sorry 睇錯.
狂蜂一號 發表於 2015-12-28 18:11

唔緊要, 已解決.
{={DATE\@ "yyyy"}-1980}

YEAR(DATE) ? 不能GET 到YEAR?
sonichkhk 發表於 2015-12-28 19:05

已解決. Thanks

年份計算應該excel做好D!
big_nature 發表於 2015-12-28 21:04

Thanks! 因為我有份文件係會用好長時間, 要自動update 個年份差

唔緊要, 已解決.
longleg 發表於 2015-12-28 21:46

我只識 Excel. 見到公式就... 哈哈!