[操作疑難] 遠端的網芳(軟件NETDRIVE)?

工具:電腦(WIN)A、android 手機B、SERVER C(WEBDAV/FTP)
接駁方式:互聯網

事源:A 用NETDRIVE連接C,可以MOUNT DISK 做到如網上的芳鄰那樣,如播影片可做到隨按隨播,不用整套電影下載完成。
情況就好像用KODI 或手機B 用ES檔管連接SERVER C一樣,做到即時播放效果。
除了播片,如RIGHT CLICK 睇檔案內容,都不用整個檔案下載回來,可以即時知道。

問題:NETDRIVE 軟件自2.0後要收費,而1.3.4 只支援WIN7(WIN8未試),係WIN10年代,各位CHING 知否有什麼軟件可做到NETDRVIE效果而又免費呢?

工具:電腦(WIN)A、android 手機B、SERVER C(WEBDAV/FTP)
接駁方式:互聯網

事源:A 用NETDRIVE連接C,可 ...
Y你特曲 發表於 2016-1-7 13:52

下?呢樣嘢需要特別嘅軟件?
我一直都係就咁用net use command嚟Mount Server上各個Share Folder啫喎。

下?呢樣嘢需要特別嘅軟件?
我一直都係就咁用net use command嚟Mount Server上各個Share Folder啫喎。 ...
mdws2002 發表於 2016-1-7 14:13

CHING ,我搵咗好耐都搞佢唔掂(用NET USE COMMAND),是否指"電腦"裡的"連線網路磁碟機"?
我唔係連唔到,只係連到的話,如果想播一套戲,要等佢完全下載回來做TEMP檔先可以播,我就係唔想咁樣等,請問你用乜野方法可以解除呢個限制呢?定係我部機有問題先有呢個限制呢?

CHING ,我搵咗好耐都搞佢唔掂(用NET USE COMMAND),是否指"電腦"裡的"連線網路磁碟機"?
我唔係連 ...
Y你特曲 發表於 2016-1-7 14:17

你個播放器問題?
一向都唔使下載㗎喎,直接Double Click個File就會自動播。

我嘅情況如下︰係Server機上有兩個Share Folder,分別叫「Drama」同「Movie」,Server IP係191.168.1.100,Server機上嘅User叫abc,Passowod係abc。

咁我喺我嘅電腦上面,會寫一個Batch檔放係啟動入面︰
  1. net use Y: \\192.168.1.100\Drama /user:abc abc
  2. net use Z: \\192.168.1.100\Movie /user:abc abc
複製代碼
咁樣佢開機就會自動Mount咗去Y同埋Z,直接Click入去就播得到。

你個播放器問題?
一向都唔使下載㗎喎,直接Double Click個File就會自動播。

我嘅情況如下︰係Server ...
mdws2002 發表於 2016-1-7 14:35

CHING,我念大家誤會了,我是指經過互聯網,非內聯網。
不過都好多謝CHING熱心幫忙。

CHING,我念大家誤會了,我是指經過互聯網,非內聯網。
不過都好多謝CHING熱心幫忙。 ...
Y你特曲 發表於 2016-1-7 14:37

IC,不過互聯網,我都一樣係咁用。
不過就唔係Default咁行,VPN完先行。

IC,不過互聯網,我都一樣係咁用。
不過就唔係Default咁行,VPN完先行。 ...
mdws2002 發表於 2016-1-7 14:44

明白,但公司有時唔方便用VPN翻屋企。
同埋我最主要係唔服氣,KODI可以做到、ANDROID 手機ES檔管可以做到,偏偏WIN10要用NETDRIVE(要收錢)先做到呢?所以咪想問吓大家有無其它免費方法。謝謝。

明白,但公司有時唔方便用VPN翻屋企。
同埋我最主要係唔服氣,KODI可以做到、ANDROID 手機ES檔管可 ...
Y你特曲 發表於 2016-1-7 14:49

其實我之前都仲有另一個玩法,就係屋企嘅Server裝Qloud Server,Windows嘅Store裝Qloud Media Free App,同樣都可以連到線玩。

題外話,ES File Explorer經互聯網都可以?

其實我之前都仲有另一個玩法,就係屋企嘅Server裝Qloud Server,Windows嘅Store裝Qloud Media Free App, ...
mdws2002 發表於 2016-1-7 14:58

其實我已經有S記既NAS 做遠端MEDIA SERVER,不過都好多謝CHING 介紹QLOUD MEDIA,等我又覺多樣新野。
出呢個POST 既目的就係之前所講,唔服氣...有乜理由ANDROID 都有,返而WIN 無?WIN7 可以用NETDRIVE1.3.4版,係免費的。
其實網上有講MAC 機可以就咁連,至於效果係同WIN咁樣定係同網芳咁樣,我都唔知,因為我無用MAC。

ES檔管,連遠端好似連網芳一樣咁方便,感覺唔到佢有乜唔同。

你用 es file explorer 點由 internet 連返 server? webdav?