請問點將wma file轉去dvd-audio?

我知可以用windows media player燒落cd-r,但我只有dvd+r,唔想為咗幾個wma去買cd-r,請問有冇freeware可以做到?因為只做一次,唔想花錢買software。

你想燒 file 定 cd audio 定 音樂+相既影片?

你想燒 file 定 cd audio 定 音樂+相既影片?
pl8888 發表於 2016-3-21 19:57

我想燒幾條wma音樂落dvd,可以放落普通dvd機(唔係駁電腦果種)播返出嚟

你用什麼「普通dvd機」?

其實現在有很多 dvd 機可以播到 MP3(山寨機幾乎部部都得,甚至乎 WMA 都可能得,傳統大牌子的機反而未必得),用 Data 碟格式將 MP3 燒落 DVD 碟就會播到。

大大想用部乜機聽先? 部機不支援 MP3 & WMA?
toylet 發表於 2016-3-22 00:00

部老爺機就係唔得先麻煩

正正經經買翻CD-R嚟燒好過。

有 AUX IN 吧? 駁去 MP3 player!
toylet 發表於 2016-3-22 19:27

咁仲煩,就係懶得走轉去買cd-r先諗用dvd刻得唔得,睇嚟買cd-r係最簡單,冇得懶

手痕 Google 下 "dvd audio disc" 就搵到這個:
http://dvd-audio.sourceforge.net/
不過網頁都有講:
「Most DVD players only recognise and playback the VIDEO_TS content, but an increasing number of dual-format players can play the contents of the AUDIO_TS as well. Such players will display the DVD-Audio logo.
即係你部 DVD 機要支援 DVD-Audio 先至播得到。

或者你試下搵整 DVD photo slide show 的 Freeware,N 年前我用過一個,但已經忘記名稱,當年數碼相機開始普及,但又未有 Media player box 可以播相出去電視機,於是影完相都會燒 DVD 讓不懂用電腦的屋企人睇相。你可以求其搵張相,設定顯示時間做你個 wma 的長度,用個 wma 做背景音樂,然後輸出做 Video 格式的 DVD 碟的 iso image,最後用一般燒碟程式將個 iso 燒落碟。