新高登見到D二手店換板唔洗重安裝 WIN7

係新高登見到D二手店換板試機
即插即開唔洗重安裝 WIN7
點整架 ????

回覆 1# ken_wsming

乜換板要重裝WIN 7既咩??
我成日都係咁換,都未試過要重裝喎.......

回覆 2# GENJI0318

我之前換板入唔到
去到 WIN 7 LOGO 晝面會 reboot

回覆  GENJI0318

我之前換板入唔到
ken_wsming 發表於 2016-4-10 14:56

同Chipset或相近嘅Chipset一般都無問題。
唔同Chipset嘅先會較易出問題。

而同Chipset嘅底板中,又以多外加Chipset嘅板(即類似ASUS嗰啲Deluxe版之類嘅)會較易出問題。

回覆  GENJI0318

我之前換板入唔到
ken_wsming 發表於 2016-4-10 14:56
其實愈貴愈豪華嘅底板就愈大問題
中低價板 塊塊都蟹lan蟹sound 又唔會自己加其他chip 想撞都幾難

同Chipset或相近嘅Chipset一般都無問題。 ...
mdws2002 發表於 2016/4/10 15:11

Intel G31 和 G41 算不算相近?

本身用開 e2180 CPU + Asus 的 Intel G31 chipset 底板,得兩條 DDR2 ram 槽,用緊 1GBx2 ram。想加 ram 就要放棄原來的兩條 ram。

手頭上有塊 4 條 DDR2 ram 槽的 Gigabyte 的 Intel chipset G41 底板,以及 e5400 CPU 和另外兩條 1GB DDR2 ram,一直心思思想換,貪 CPU 快小小,而且最重要係可以用到 4 條 1G ram,不過又懶得重裝 Windows(有 XP 又有 7)。

N 年前試過一次中招,將個有 Windows(不記得是 98se 還是 xp)的 HDD 駁入另一部機(都係 P3 cpu 但不同 chipset 底板),之後 Boot 機去到 Windows 個 Logo 就 Reboot,不斷的 Loop,最慘係將個 HDD 駁返入原本部機,都一樣係開機後去到 Windows 個 Logo 就 Reboot 不斷的 Loop。結果要重新裝過個 Windows。正所謂一朝被蛇咬,十年怕草繩,所以套 CPU、底板 Ram 有在手已經個幾兩個月都一直無搞。

Intel G31 和 G41 算不算相近?

本身用開 e2180 CPU + Asus 的 Intel G31 chipset 底板,得兩條 DDR2 ra ...
C_Law 發表於 2016-4-10 15:40

算。
不過,除咗G31同G41,最好睇埋粒南橋係咪都係ICH7。
真係怕嘅話,可以好似我咁。
換之前,Clone定個Ghost先,就萬無一失。

算。
不過,除咗G31同G41,最好睇埋粒南橋係咪都係ICH7。
真係怕嘅話,可以好似我咁。
換之前,Clone定個 ...
mdws2002 發表於 2016/4/10 16:11

Thanks~~~
我再 Check 下兩塊底板的資料先。

我就係手頭上無個大 HDD 去 Clone,所以先至無搞到。其實手頭上係有一堆幾十 GB 的細 HDD,有想過在原本部腦駁個細 HDD 裝套 XP/7,再將個細 HDD 搬過去另一套 CPU/MB 測試下可否正常 Boot 機,如果試到係得的話先至真正將用開的兩個 Windows 的 HDD 搬過去,不過都係一個「懶」字。

同chipset無關係 最緊要係睇有冇裝過原始硬碟控制器記錄, 冇就一定BSOD
好多人一裝機就AHCI而冇俾佢行過IDE mode, 所以換機係死硬。
換板之前俾佢行一次IDE mode之後先換就ok。
舊到P35上Z97都冇問題。

同chipset無關係 最緊要係睇有冇裝過原始硬碟控制器記錄, 冇就一定BSOD
好多人一裝機就AHCI而冇俾 ...
未熟者 發表於 2016-4-10 17:13

呢樣都唔係100% Work。
我試過都一樣出事。