[操作疑難] 軟件有記憶體泄漏情況

用緊個軟件在跑腳本......
一開始運行只有1XXX K
過幾小時再睇 工作管理員已升至8XX  XXX K
第二日再睇   成個程式已經彈error  自動幫我關閉
想請問有冇方法解決   試過內存釋放軟件....調電腦內既分頁檔都係解決唔到

電腦配置.....  window7   I5 4460   8GB RAM

謝謝

如果真係程式寫得有問題引致memory leak
而唔畀佢食咁多RAM又運作唔到
咁係無辦法的

因為佔用的記憶體仍然由該程序擁有
個程序唔主動放返記憶體出來
唔手動關閉程序重開 (或等到OS強制殺左個程序)
收唔返D記憶體的

試下聯絡個作者囉

回覆 2# EITCo

明白    唔該哂
我而家就係等OS 自動關左佢   我再重開番   HAHA  好累
想問window10 個內存壓縮   對內存泄漏有冇幫助?

作者已經沒更新了
最後一次更新都係6年前既事
查過係用Borland C++ 寫的

回覆 3# hihi007

以前,當物理內存快要耗盡的時候,windows會把一些不常用的內存數據轉移到硬盤上的虛擬內存文件(pagefile)裡,以釋放物理內存給需要的程序。這樣做有個壞處:當你又需要訪問保存在pagefile裡的數據的時候,因為需要從硬盤裡讀取,所以速度會非常慢,畢竟硬盤和內存的速度天差地別,即使你用的是SSD。

而更好的解決方案就是把這些數據繼續留在物理內存裡。但是物理內存已經見底,怎麼辦呢?Windows 10使用了內存壓縮技術,將一部分不常使用的內存數據打包壓縮起來,等到有程序需要訪問那些數據的時候,再解壓縮出來。因為這些都是在內存中進行的,所以速度非常快,用戶不會感覺到從硬盤讀取數據時候的卡頓感。唯一的額外開銷可能就是增加了CPU使用率,畢竟要壓縮和解壓縮,不過在當今CPU過剩的時代,這根本不算事兒。

當然,內存壓縮只會在物理內存使用率較高的時候才會發生,所以不會每個人都有一個內存佔用超高的system進程。而且內存壓縮也是有極限的,內存數據確實太多的話,Windows 10還是會把一部分數據放到硬盤上。

http://answers.microsoft.com/zh- ... db934a6967c0?auth=1

咁講可能有幫助
如果有用,我諗再視乎有leaked memory可以壓得幾細
但相信長遠都有日會爆

程式係咪open source?

回覆  hihi007

咁講可能有幫助
如果有用,我諗再視乎有leaked memory可以壓得幾細
但相信長遠都有日會 ...
EITCo 發表於 2016-5-19 21:48

篇野大陸寫?... compressed memory 本身係windows kernel 一個service. 會自動做的.

回覆 5# 556556bt

應該係
而篇野貼起MS問答版
好似無咩矛盾呀

回覆  556556bt

應該係
而篇野貼起MS問答版
好似無咩矛盾呀
EITCo 發表於 2016-5-19 22:14

無... 不過內儲呢個字好銀眼....... 記憶體就記憶髒啦.. 唔明幾時會變左內儲.....~~

記得好似前年定舊年有篇BLOG, MS 講free memory is waste memory. 所以佢情願俾D process 用盡再compressed. 所以win 10 望落成日好似唔夠RAM.
但諷刺係RAM 愈多愈食電....

無... 不過內儲呢個字好銀眼....... 記憶體就記憶髒啦.. 唔明幾時會變左內儲.....~~

記得好似前年定舊 ...
556556bt 發表於 2016-5-19 22:30

compress都要睇下乜, 唔係乜data都可以compress

compress都要睇下乜, 唔係乜data都可以compress
KinChungE 發表於 2016-5-20 13:58

係OS level 都唔到你APP LEVEL 控制啦. 佢使乜理係乜DATA. 同SWAP MEM 一樣咁做法. 佢只係唔WRITE 落DISC 轉為WRITE 番入MEM BUT COMPRESS..