長開firefox係咪好易死?

我長開FF,5-10 tabs,開得幾日就會越食越多RAM,到1G就好易hang死
部機i5 3G RAM WIN7又唔算太失禮丫
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔知點解我個FIREFOX有時睇唔到FACEBOOK, YOUTUBE既片, 但用IE睇完係冇問題

3G 少左d......
但RAM 少都仲有virtual memory
我個firefox 留左百幾個tab最多食1.6G RAM, 不過我RAM 有32G

訓之前熄一熄, 再開番應該唔會用太多時間姐

system都用左1.5 - 2 GB
加埋FF就用到盡3GB
冇set pagefile 會黑左畫面hang死埋

system都用左1.5 - 2 GB
加埋FF就用到盡3GB
冇set pagefile 會黑左畫面hang死埋
1597532468000 發表於 2016-5-25 08:18 PM

未開FF時physical memory大約已用30%
上到70%開始好慢,臨hang機前80%左右
我不是admin所以HW/SW都冇得改

未開FF時physical memory大約已用30%
上到70%開始好慢,臨hang機前80%左右
我不是admin所以HW/SW都冇得改 ...
TH30 發表於 2016-5-25 22:18

HW冇得改
唯有用Windows碟backup左sam file再拎 admin right黎改page file size
完事就擺番舊sam file落去就冇人留意到你active過admin account改過pf settings
http://www.sevenforums.com/tutorials/85657-password-reset.html

無論佢話自己 memory management 做得幾好都好, plugin + 又開又刪啲 tab, memory 或多或少都唔會全部 release 哂, 所以最好間唔中熄吓

而家啲RAM好貴咩?買夠32GB有得佢任食好過啦!煩咁多野做咩呢?

長開廿幾個tab 冇事...
但某個version開始 去一D有大量gif既網會有機會hang
例如komica 實況板...

而家啲RAM好貴咩?買夠32GB有得佢任食好過啦!煩咁多野做咩呢?
harryytm 發表於 2016-5-26 01:10

我估樓主仲用緊32-bit OS