[操作疑難] Photoshop 記憶體不足

我用 PS 處理一些大 file 時,出現記憶體不足警告,而我實體 RAM 有 48GB,36GB 做 Ramdisk 比 PS 暫存用,在 PS 的暫存設定內,第一暫存是剔 Ramdisk drive、第二又有剔 SSD,佢好似淨係用晒我個 Ramdisk 就話唔夠 Ram,唔識用個 SSD,請問係咩問題呢 ?

thanks

記憶體不足就係爆RAM咁解
唔通有暫存就唔洗食RAM咩
反而你搞到部機得12GB RAM...

俾多D RAM佢有用過你set RAM Disk俾佢
RAM Disk點快都唔夠直接用RAM快

我用 PS 處理一些大 file 時,出現記憶體不足警告,而我實體 RAM 有 48GB,36GB 做 Ramdisk 比 PS 暫存用, ...
35OL 發表於 2016-5-30 15:53

我無用photoshop唔知佢點implement
不過如果佢係聰明嘅話你開大圖佢應該係放晒落ram 度..
咁嘅話RAMDISK唔單只唔會加快只會令你更慢

而且你RAMDISK用左咁多RAM,令佢得返12GB RAM..如果你又無開VIRTUAL MEMORY 咁你開大圖可能唔夠RAM,有開VIRTUAL MEMORY 嘅話就變左用左SSD唔用RAM,又慢左

RAMDISK如果唔識用嘅話,真係無乜著數

如果你關左OS的Page file(Virtual memory),就要開番
PS暫存唔等於memory,RAM的調用係OS level的

ps version?

記憶體不足就係爆RAM咁解
唔通有暫存就唔洗食RAM咩
反而你搞到部機得12GB RAM... ...
yjfoeg 發表於 2016-5-31 16:24

但係我用緊果隻係 "Primo Ramdisk"
佢話自己係動態 ramdisk,話需然裝左 ramdisk,但佢會自動識別,當你未需要用 ramdisk 時,會撥翻做實體 ram 咁話。

如果你關左OS的Page file(Virtual memory),就要開番
PS暫存唔等於memory,RAM的調用係OS level的 ...
梁炳 發表於 2016-5-31 22:13

我有用虛疑記憶體,set 左 512~2048,關事嗎 ?

ps version?
Kundera 發表於 2016-6-1 00:55

CC 2015

但係我用緊果隻係 "Primo Ramdisk"
佢話自己係動態 ramdisk,話需然裝左 ramdisk,但佢會自動識別,當你 ...
35OL 發表於 2016-6-1 10:35

個問題係在於
PS係暫存同RAM兩邊都要食
同埋就算再聰明,個RAMDISK應該都要額外hold 啲RAM