大家公司有冇收過 MS 來信, 要報PC資產?

上個月時我公司收到信, 要報公司人數, PC 數量, 所有MS軟件使用量等, 其實是什麼一回事? 大家有冇聽過, 或朋友收過?

# 十多人公司....

上個月時我公司收到信, 要報公司人數, PC 數量, 所有MS軟件使用量等, 其實是什麼一回事? 大家有冇聽過, 或 ...
linggo 發表於 14/6/2016 01:22 PM

有. 但我D公司都係MS 合作伙伴

有MS License Audit......

回覆 3# Sempron2400+

總有人違規,你知道內地萬惡.

部份公司唔用WINDOWS既原因唔係因為啲咩. 有可能就係繁複文書. 當然, 有支援版LINUX係另一件事, 但因為有年限所以就比較少,而且對象唔多.

上個月時我公司收到信, 要報公司人數, PC 數量, 所有MS軟件使用量等, 其實是什麼一回事? 大家有冇聽過, 或 ...
linggo 發表於 2016-6-14 13:22

唔出奇的
公司平時 買開OEM 定 OPEN LICENSE?

如果買OEM 多,由於MS 無你RECORD,但你公司又有D名氣的話.. 佢地咪覺得可懷LO,就SEND 信來兇下你 ,當然最有機係內部員工報串...  其實 adobe 都會咁做..   我反而想知有無人試過唔理佢地,最後攪到海關上門查呢?

我公司OFFICE, SERVER 野有曬ACCOUNT ,LICENSE, 但WINDOWS 跟機OEM)  都試過比MS AUDIT TEAM 要求全部資料..  都真係煩的.. 由於OPEN LICENSE 條條KEY 唔同但要打比足佢 ~_~"

唔出奇的
公司平時 買開OEM 定 OPEN LICENSE?

如果買OEM 多,由於MS 無你RECORD,但你公司又有D名氣的話 ...
迷 發表於 2016-6-14 16:41

叫佢比個tools你掃場,我都係咁做~

公司唔出名...佢地冇我司買機記錄, 買機都係買廠機, 只係俾個 word 檔我填充..如有 windows ad ... 要做個檔出黎提交...
反而想問...10多年前公司買落有 winxp home 機...係唔係應該唔報, 其實冇人用, 又冇折走...以家係應該先拔線收機先?

回覆 6# Sempron2400+

c hing ...你公司有收個信件? 其實 MS 收到資料之後流程會點? 仲會上門嗎?
謝...

回覆  Sempron2400+

c hing ...你公司有收個信件? 其實 MS 收到資料之後流程會點? 仲會上門嗎?
謝.. ...
linggo 發表於 2016-6-14 18:11

前年有收信 , contact 你MS個account manager 冇就搵信入面個 license audit manager,佢比份野你填,你話太多就叫佢比tools你掃, 無論咩windows version 存在都報,最後大家對數~ 少左既就問你比錢,唔比錢我唔知發生咩事喎  我公司就向來買多擺係度.....

所有Windows版本均要申報,因為版權不會因為官方不再支援而失效。