[操作疑難] 正版Total Media Windows 10周年更新後不能安裝!

正版TotalMedia 3.5.7.367,周年更新前可以正常安裝使用但周年更新後安裝一直在轉圈安裝失敗!
請問大家Total Media有那一個版本可以在Window 10成功安裝使用?
如果沒有的話有沒有代替品因爲要在電腦用高清手指接收電視台,先謝謝大家!

另外一個BlazeDTV也不能安裝!

DVBVIRWER 可以的。

回覆 1# porozo

如果要免費又穩定一定係老牌播放軟件 VLC,不過要自已輸入頻道

回覆  porozo

如果要免費又穩定一定係老牌播放軟件 VLC,不過要自已輸入頻道 ...
chungkay 發表於 2016-8-22 14:52

師兄,請問應該點做?我只能逐個輸入個 playlist 度,但有啲台係共用頻率....

師兄,請問應該點做?我只能逐個輸入個 playlist 度,但有啲台係共用頻率.... ...
dls2046 發表於 2016-8-22 20:53

我簡單解釋一次點睇電視:VLC-媒體>開始擷取裝置>擷取模式>TV digital>輸入頻率,按播放就可以。
頻率每個人唔同,用我自已做例:將軍澳:498000khz就睇到,裡面有4個台,有畫面之後,在左上角播放,click入去>節目,就會出現4個台你揀

補充一下,當你輸入頻道之後,下次不需要再輸入,開左VLC之後,在媒體>開啟最近使用的媒體,CLICK入去就見到頻道,當然你亦可以save to playlist

回覆  porozo
如果要免費又穩定一定係老牌播放軟件 VLC,不過要自已輸入頻道 ...
chungkay 發表於 2016-8-22 14:52

請問除了VLC外有沒有會自動搜台的TV Tuner免費軟件呢?

請問除了VLC外有沒有會自動搜台的TV Tuner免費軟件呢?
porozo 發表於 2016-8-22 21:42

當然有,不過免費野好多缺點,難用或者唔穩定,自已唔推薦,你需要自已google一下,其實VLC已經好簡單,頻道來來去係幾個,通常3條就得(TVB、VIU)(RTHK )(J2 J5 Pearl iNews),點解要自動搜台?

回覆 8# chungkay
MS官方介紹用MediaPortal,安裝了MediaPortal 2後字體顯示異常都不知道怎樣設定
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 9# porozo

都話左難用你又唔信!