[操作疑難] potplayer睇片字幕咁樣係咪冇得搞?

請問睇片如果字幕咁樣係咪冇得搞? 有舊黃色厚厚咁包住左外圍

係得依套片係咁, d字幕未見過咁...係咪因為內置果種字幕格式唔岩? 有冇得add plugin搞掂?

potplayer睇其他片字幕冇問題, 因為依套舊野, 應該唔會再有其他揀啦

謝謝大家
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

按F5入字幕相關的設定
睇下係咪Potplayer字幕輪廓或陰影設定得非高大
不過既然得一條片係咁,好可能係條片的字幕檔設定左用咁嘅格式
試下F5->字幕->「右邊ASS/SSA字幕風格」選「使用自訂的風格」有無用先

一係自己打開字幕檔睇下用左咩格式設定

請問睇片如果字幕咁樣係咪冇得搞? 有舊黃色厚厚咁包住左外圍

係得依套片係咁, d字幕未見過咁...係咪 ...
惡魔城城主 發表於 2016-9-5 21:17

C兄.....可唔可以SHARE 5小強字幕

按F5入字幕相關的設定
睇下係咪Potplayer字幕輪廓或陰影設定得非高大
不過既然得一條片係咁,好可能係條片 ...
EITCo 發表於 5-9-2016 21:59

係喎, 唔該晒師兄, 佢依套片原來自己改到個邊95 我改左佢0就已經ok

係依篇係咁, 好怪
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

C兄.....可唔可以SHARE 5小強字幕
口o口 發表於 5-9-2016 22:19

what 5小強

PotPlayer F5呢啲係全域設定
咁可能你一直都用緊太大的預設值
反而係其他片都自己有合理設定
或者係將字幕壓死落畫面上,或字幕係用圖片形式儲存
所以無事

P.S. PotPlayer出左1.6.62949版
我用1.6.62377時有bug,軟解時只用到CPU單線程,搞到快轉時lag

PotPlayer F5呢啲係全域設定
咁可能你一直都用緊太大的預設值
反而係其他片都自己有合理設定
或者係將字幕 ...
EITCo 發表於 5-9-2016 22:40

唔知道...因為全部都只係預設值, 只有改過硬解方面setting...依part冇掂過

多謝師兄解決了我問題