大家有無用過driverpack solution呢個程式

係咁的
小弟既腦多數都係買二手零件左砌右砌咁組裝出來
多數用WIN 以前XP橫行咁耐就自然大把網同軟件搵哂D DRIVER出來
咁個裝置管理員自然就無問題甩漏
但自從WIN7開始,成日開個裝置管理員就點都有問題出現

咁無意間見到呢個俄佬寫既software就下載試
有2個version, 一個得285KB lite版, 另外就係過10GB既版本...
試左2部機win7, 10都一步都位解決哂D問題
仲有無綁死任可廣告
又無分VIP收費制

自己想去捐錢俾佢,個網又無LINK叫人捐

真心覺勁好用

一直都冇需要用呢啲軟件, 一個 CPU-Z, check 返主機板係乜型號, 搵返官網寫塊板用乜 chipset, 就可以喺官網 download 返相應 driver 嚟用...

有張PCI-E既數碼電視卡, 認到硬件可惜安裝唔到

一直都冇需要用呢啲軟件, 一個 CPU-Z, check 返主機板係乜型號, 搵返官網寫塊板用乜 chipset, 就可以喺官網 ...
justiceice 發表於 2016-9-18 01:36

我都係咁做,但實有硬件會detect唔到

我都係咁做,但實有硬件會detect唔到
老婆大哂 發表於 2016-9-20 20:34

其實係裝置館理員,睇返你唔知係乜野既 vendor id 同 device id
上 google 一 search 好易知

其實係裝置館理員,睇返你唔知係乜野既 vendor id 同 device id
上 google 一 search 好易知 ...
觀星是答案 發表於 2016-9-21 00:00

咁查呢樣,仲要搵個件硬件既官網,再查自己個os,ver幾既底板仲支唔支援,又要睇下事後有無後遺不相容,再查更新....

對比上來
同裝一個軟件按幾下步驟就搞掂既比成本效益,我都係㨂呢個

特別裝過雞牌網卡,藍芽,同電視卡經驗既人就知幾煩
呢個軟件同大陸所謂萬能軟件體會真係好唔同

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

係咁的
小弟既腦多數都係買二手零件左砌右砌咁組裝出來
多數用WIN 以前XP橫行咁耐就自然大把網同軟件搵哂D  ...
老婆大哂 發表於 2016-9-15 17:23

10GB版解開11.2GB,安裝時附送數几隻軟件,安裝完吾喜歡可以移除.除左大量drivers之外還有多種免費軟件.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

10GB版解開11.2GB,安裝時附送數几隻軟件,安裝完吾喜歡可以移除.除左大量drivers之外還有多種免費軟件.

...
thomas6681 發表於 2016-9-21 19:44

Lite版個選擇可以㨂唔裝呢d跟機軟件架

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone

Lite版個選擇可以㨂唔裝呢d跟機軟件架  

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone ...
老婆大哂 發表於 2016-9-21 19:47

其實進階模式有得選擇可以㨂唔裝軟件,我試下吾選擇睇下裝成点.

其實進階模式有得選擇可以㨂唔裝軟件,我試下吾選擇睇下裝成点.
thomas6681 發表於 2016-9-21 20:02

咁呢個軟件如何,配合埋ninite網站,可謂裝機好幫手