[實用軟件] Bitlocker同VeraCrypt邊個安全d?

Bitlocker同VeraCrypt邊個安全d?
Ching們用緊邊個硬碟加密軟件呢?

兩個都唔安全, 國家級既高手都有方法解到

兩個都唔安全, 國家級既高手都有方法解到
abc888 發表於 25-9-2016 20:43

問題就在於....國家級高手(會唔會/同WHY)要搞棲主了

問題就在於....國家級高手(會唔會/同WHY)要搞棲主了
惡魔城城主 發表於 2016-9-26 15:25

係咯, 我硬碟入面無維基解密同斯洛登d料, 得d個人資料姐~
我係驚個harddisk一個唔小心唔見左比人access到自己d個人資料左,
如果係咁, 係咪用返原生既Bitlocker已經好夠?

係咯, 我硬碟入面無維基解密同斯洛登d料, 得d個人資料姐~
我係驚個harddisk一個唔小心唔見左比人access到 ...
nnd 發表於 2016-9-26 16:12

無錯, 用bitlocker已經好安全, 基本上網上沒破解軟件下載既, 你加密左, 至少80%人以上沒能加解

除非你個HDD內容會應該到世界平衡. 唔係用乜無乜分別. 就算所謂設計有漏洞比人攻破的HDD encryption都唔係想破就破.

專家笑而不語

除非你個HDD內容會應該到世界平衡. 唔係用乜無乜分別. 就算所謂設計有漏洞比人攻破的HDD encryption都唔係 ...
MirageKnight 發表於 2016-9-26 18:28

如果有舊電腦想丟左佢, 個Harddisk係咪用Bitlocker做一次Full Disk Encryption就可以?

如果有舊電腦想丟左佢, 個Harddisk係咪用Bitlocker做一次Full Disk Encryption就可以? ...
nnd 發表於 2016-9-26 19:36

如果你個HDD同部機電腦(底板連bios)一齊掉. 而你個HDD內係有不可告人的秘密, 而又有人知, 又對佢有興趣. 咁你就GG了.

唔想人讀得返舊HDD野. 去鴨記賣支星批. fill次0. 開佢蓋, 攞個槌仔. 一野仆落去. 神仙都讀唔到.

如果有舊電腦想丟左佢, 個Harddisk係咪用Bitlocker做一次Full Disk Encryption就可以? ...
nnd 發表於 2016-9-26 19:36

http://www.diskwipe.org/
用呢類型既軟件重寫